Bułeczki cynamonowe z powidłami.
Składniki na ciasto:
ok. 600g mąki pszennej typ 650
250ml mleka
2 jajka
80g masła
100g białego cukru
8g suszonych drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
50g cukru
1 łyżka cynamonu
2 łyżki masła rozpuszczone w rondelku
Ok. 200ml słoiczek powideł śliwkowych lub ulubionego dżemu
Lukier sernikowy:
70g serka smietankowego
25g masła w temperaturze pokojowej
60g cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Szczypta soli
Opcjonalnie garść orzechów do posypania góry naszych bułeczek.
Przygotowanie:
W rondelku mieszamy masło z mlekiem i cukrem. Mieszanka powinna mieć temperaturę ok. 40 stopni.
Do mieszanki dodajemy drożdże i mieszamy raz jeszcze. Odstawiamy garnek na ok. 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie zawartość rondelka przelewamy stopniowo do miski z mąką miksując cały czas na wolnych obrotach miksera. Teraz wbijamy jajka po jednym na raz i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Teraz zaczynamy dosypywać mąkę cały czas pracując mikserem tym razem na większej mocy urządzenia. Wyrabiamy ciasto aż będzie miało jednolitą delikatnie lepką i błyszczącą konsystencję. Masę przenosimy do wysmarowanej olejem miski.
Zawijamy miskę folią spożywczą i odstawiamy ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z naczynia wykładamy na posypany mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości jednego centymetra.
Rozwałkowany arkusz ciasta smarujemy roztopionym masłem przy użyciu pędzelka. Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem i rozprowadzamy go równomiernie po cieście. Na samym wierzchu rozsmarowujemy powidła.
Arkusz ciasta zwijamy w rulon i dzielimy go na 12 części(u mnie trochę więcej).
Każdą z nich umieszczamy w prostokątnej formie na ciasto, wysmarowanej wcześniej masłem. Formę zawijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy nasze bułeczki cynamonowe przez ok. 20-25 minut aż będą rumiane z wierzchu.
Kiedy już wyjmiemy bułeczki z pieca możemy przygotować lukier. W tym celu mieszamy ze sobą wszystkie jego składniki aż masa będzie lekka i puszysta.
Następnie za pomocą pędzelka smarujemy lukrem wierzch naszych bułeczek.
SMACZNEGO.
Ja dodatkowo wierzch ciasta posmarowałam rozbełtanym jajkiem.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.