Zupa krem z cukinii i papryki.
Składniki:
600g cukinii
Bulion warzywny około 500-700ml
1 średniej wielkości papryka
1 cebula
Ząbek czosnku
Oliwa
Sól,pieprz,ostra i wędzoną papryka, gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Cebule pokroić w kostkę a czosnek posiekać.
Paprykę oczyścić z ziaren, umyć i pokroić w kostkę.
Do garnka wlać oliwę i rozgrzać.
Następnie wrzucić cebule, paprykę i czosnek, smażyć około 3-4 minuty.
Po tym czasie dodać pokrojoną cukinię, zalać bulionem i gotować 15 minut.
Gdy warzywa będą miękkie ,zupę zmiksować na krem.
Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz resztą przypraw.
Smacznego.
Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie ziarna sezamu,słonecznika,kleks z jogurtu naturalnego i zielona pietruszka.
Ilość bulionu zależy od gęstości jaką chcemy uzyskać.