Zawijane bułeczki z serem i kabanosem 🥰.
Składniki:
7g suchych drożdży
4 szklanek mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
Około 1 i 1/4 szklanki letniej wody
Nadzienie :
100g kabanosów (z jałowcem 🥰🥰)
200g sera (mozzarella tarta)
4 łyżki śmietany gęstej (18%)
Sól pieprz do smaku
Dodatkowo:
Duża łyżka masła
Koperek według uznania
Przygotowanie :
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem w misce.
Ciasto zagniatamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne.
Następnie odstawiamy do wyrośnięcia.
W między czasie kabanosy kroimy w pół plastry, mieszamy z serem, sosem i śmietaną.
Masło rozpuścić i wymieszać z posiekanym koperkiem, odłożyć na bok.
Podrośnięte ciasto krótko wyrabiamy.
Dzielimy na 2 równe części.
Każdą z części rozwałkowujemy na kwadrat o grubości około 1cm.
Na połowie ciasta układamy farsz i przykrywamy go drugą częścią ciasta.
Następnie kroimy paski o grubości około 2-3 cm.
Takie kawałki ciasta zwijamy jak spiralę a następnie zwijamy w ślimaka.
Koniec ciasta wkładamy na spód naszych bułek.
Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem (u mnie sposób nr. 2)i pozostawiamy na 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Bułeczki układamy w odstępach od siebie i smarujemy przygotowanym wcześniej masłem.
Bułeczki pieczemy około 20-25minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (20 minut grzałki góra-dół 5 minut termoobieg).
Podajemy na ciepło lub zimno.
Mnie lepiej smakują na zimno podane w towarzystwie sosu czosnkowego 🥰.
Smacznego.
Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.
W nawiasach podałam jakie składniki były u mnie.
Zapomniałam dodać że do ciasta dodałam jeszcze łyżkę tymianku.