Zapa kalafiorowa z kulkami drobiowimi i śmietaną.
Składniki:
1/2 kalafiorowa
1 marchewka
1 pietruszka
Kawałek selera
1 średni ziemniak
500g mięsa mielonego z indyka
Śmietana 30% według uznania
Wywar warzywny około 1L
Koperek według uznania
Sól pieprz do smaku
Masło
Przygotowanie:
Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, zagnieść i uformować kuleczki wielkości orzechów włoskich(nie dodałam jajka a jak widać klopsiki się nie rozwaliły).
Warzywa obieramy myjemy i kroimy jak kto lubi.
W garnku rozpuścić masło dodać marchew, pietruszkę, seler i chwilę smażymy, teraz czas na kalafior.
Następnie wszystko zalać bulionem warzywnym, dodać mięso i gotować.
Gdy warzywa są pół twarde dodajemy ziemniaki.
Na sam koniec gotowania dodajemy koperek oraz śmietanę jeśli trzeba doprawić. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz