Kotlet schabowy marynowany w mleku i cebuli z dodatkiem koperku.
Polecam dla mnie pycha.
Składniki :
Kawałek schabu o wadze około 0.5 kg
2 szklanki mleka
1 średnia cebula
Sól pieprz do smaku
Koperek suszony według uznania
(U mnie około 1 łyżka)
Olej do smażenia
Mąka
Bułka tarta
2 jajka
Przygotowanie :
Najlepiej dzień wcześniej (lub z samego rana) schab umyć, osuszyć i pokroić na równe kawałki.
Mięso lekko rozbić.
Cebulę obrać i pokroić w krążki.
Kotlety doprawić solą i pieprzem.
Przełożyć część cebuli na spód misk,
ułożyć na niej mięso przykryć resztą cebuli.
Całość zalać zimnym mlekiem wymieszanym z koperkiem.
Przygotowane mięso wstawić do lodówki.
Po kilku godzinach mięso delikatnie odsączyć na ręczniku papierowym .
Uwaga: Mięsa już nie doprawiamy.
Jajka wbić do miski, lekko posolić i roztrzepać za pomocą widelca. Przygotowane kotlety panierować w mące, jajku i bułce tartej
(u mnie 2 razy bułka tarta bez mąki ).
Smażyć na średnim ogniu, aż do uzyskania złoto brązowego koloru.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO.
Koperek można pominąć.
Do panierowania wykorzystałam produkty bezglutenowe .