Pulpet z młodą kapustą i marchewką.
Składniki :
230g młodej kapusty drobno posiekanej
50g marchewki startej na tarce o dużych oczkach
500g mięsa mielonego u mnie z indyka
Jajko
Mała cebula pokrojoną w kostkę
Sól pieprz czosnkowy do smaku
Mąka do panierowania
Przecier pomidorowy w kartoniku
Przygotowanie :
Wszystkie składniki oprócz mąki mieszamy ze sobą i robimy kulki wielkość orzecha.
Odkładamy na bok i panierujemy w mące.
Na rozgrzany tłuszcz układamy nasze pulpety i smażymy na złoto brązowy kolor z dwóch stron.
Tak przygotowane mięso zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Następnie dodajemy nasz przecier i dusimy kolonie 10 minut ale już bez pokrywki .
Jeśli jest potrzeba doprawiamy do smaku i zagęszczamy sos.
U mnie takiej potrzeby nie było.
Posypujemy wszystko pietruszką.
Podajemy z ziemniakami lub makaronem.
Smacznego.
Podczas formowania klopsów najlepiej co jakiś czas zwilżać ręce woda.
Nie będą się tak kleić do rąk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz