Muffinki leśny mech.
Składniki ;
400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
2/3 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem;
300ml śmietany 30%
Fix do śmietany
Ewentualnie cukier puder
Przygotowanie ;
Szpinak rozmrozić, odcisnąć (ale nie za bardzo).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę.
Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej.
Teraz czas na dodanie szpinaku.
Wszystko zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Mąkę przełożyć do ubitych jajek i znowu zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
Masę wyłożyć do 12 papilotek umieszczonych w formie na muffiny.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Do misy miksera włożyć schłodzoną śmietankę, chwilę ubijać a następnie dodać fix do śmietany.
Postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.
Odciąć 1/3 wierzchnią część babeczki.
Odciętą część pokruszyć.
Na dolną część wyłożyć krem posypać pokruszonym ciastem.
Udekorować dowolnie u mnie dekorację tworzą pestki granatu i ciasteczka grzybki.
Smacznego.