niedziela, 18 grudnia 2022

Buraki z chrzanem


 Buraki z chrzanem 🥰😋


Składniki:

0.5kg czerwonych buraków

Ocet 10% lub cytryna do smaku (cytryna)

Chrzan tarty do smaku (użyłam ze słoiczka)

Sól i cukier do smaku 


Przygotowanie:

Buraki umyć, ugotować w skórce i ostudzić.

Następnie obrać i zetrzeć na tarce o małych lub dużych oczkach(duże).

Starte buraki przełożyć do miski,dodać ocet, chrzan, cukier i sól do smaku.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Zostawić do połączenia się składników w lodówce.

Przed podaniem wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej.

Ja podałam takie buraczki w towarzystwie kaczki i kaszy pęczak.

Tak przygotowane buraki można również 

przełożyć do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 10 minut.

Smacznego

sobota, 17 grudnia 2022

Karp smażony w panierce


 Jak większość z was wie uwielbiam karpia😍.

Czekam na niego ciała rok🥰.

Wszyscy się dziwią że na 2 osoby kupujemy aż 4-5kg(fileta) tej pysznej rybki😉😂.

No ale cóż rolady i kluski mogę ugotować sobie na co dzień a karpia już nie 😉.

Dlatego też jemy go na okrągło przez 2-3 dni 😂😉. 

Taką rybkę przygotowywał zawsze mój tata😋najlepszy człowiek na świecie❤️.

Wkładał w przygotowanie tej rybki całe serce ❤️, dlatego też tak pysznie smakowała 😉😘.

Kochani zapraszam po przepis na karpia w chrupiącej panierce 🥰🥰🥰🥰🥰🥰.


Składniki:

Świeży płat z karpia ze skórą ilość dowolna 

Mąka do wstępnego panierowania

Jajka

Bułka tarta 

Sól i pieprz do smaku

Sok z cytryny

Masło do smażenia


Przygotowanie: 

Z płatów karpia należy usunąć łuski

(łuski oczywiście myjemy, suszymy i wkładamy do portfela 😉 ponoć ma być więcej pieniążków 🤔).

Jeśli na skórze znajduje się śluz, także należy się go pozbyć.

Można to zrobić za pomocą noża.

Następnie dokładnie i bardzo ostrożnie opłukać.

Tak przygotowaną rybę osuszyć ręcznikiem papierowym.


Płat obracamy na drugą stronę.

Przy pomocy ostrego noża wycinamy skrzela. Następnie odcinamy całą partię ości i dzielimy na mniejsze kawałki.

Można jeszcze za pomocą pęsety wyciągnąć resztę ości, których najwięcej znajduje się w miejscu, gdzie był kręgosłup(ja z lenistwa tego nie robię 🤔).


Kawałki karpia przekładamy do naczynia stroną ze skórą do dołu.

Wszystko dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (można też zamrozić).


Bezpośrednio przed smażeniem, karpia osuszamy i posypujemy solą.


Na patelni rozgrzewamy dość sporo masła (ja użyłam klarownego).


Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy w mące, jajku a następnie w bułce tartej.

Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu skórą do dołu ok 5-6 minut na średniej mocy palnika

(mój tato zawsze powtarzał że przy smażeniu karpia nie można się spieszyć, żeby wszystko się udało tak jak trzeba potrzeba czasu).

Następnie rybę delikatnie obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5-6 minuty. 

Gdy panierka nabierze złoto brązowego koloru ryba jest gotowa.

Karpia ostrożnie zdejmujemy z patelni i osuszamy na ręczniku papierowym.

Smacznego.

niedziela, 4 grudnia 2022

Kurczak na kapuście


 Niedzielny obiad bez wysiłku 😉🥰

Udka kurczaka na kapuście z grzybami i ziemniakami 😍.

Ktoś chętny? 🤔😉🥰😘


Składniki:

Około kg ćwiartek z kurczaka

700g kapusty kiszonej

6 średniej wielkości ziemniaków

100g grzybów lub pieczarek (grzyby)

Cebula

Ulubione przyprawy do kurczaka i ziemniaków

2-3 liście laurowe

5-6 kulek ziela angielskiego

Majeranek

Sól pieprz do smaku

100-150 ml wody


 

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Grzyby pokroić i usmażyć na maśle razem z cebulą.

Jeśli mamy mrożone ( tak jak u mnie )to wcześniej trzeba rozmrozić 😉


Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry.

Zagotować wodę, wrzucić ziemniaki do osolonej wody i gotować około 5minut.

Odcedzić.

Do ziemniaków dodać ulubione przyprawy (kurkuma, papryka czerwona) i łyżkę oleju, wymieszać.


Kapustę posiekać i wymieszać z usmażonymi grzybami, cebulą,pieprzem, liściem laurowym oraz z zielem angielskim ( można też użyć gotowej mieszanki do kapusty).

Kapustę wyłożyć na blaszkę na przemian z ziemniakami (pas kapusty,pas ziemniaków,pas kapusty) i tak do wykorzystania składników.


Do blaszki z kapustą i ziemniakami wlać wodę.

Na kapuście ułożyć ćwiartki kurczaka posypane przyprawą do kurczaka.

Wszystko dodatkowo posypałam jeszcze majerankiem.


Całość bez przykrycia wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na około 40-60 minut ( grzanie górne i dolne).

Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.


Smacznego.


Ja swoje udka zawsze marynuje dzień wcześniej a gdy daje mięso do mrożenia to przed mrożeniem dodaję przyprawy.

sobota, 3 grudnia 2022

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym


 Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 😍.


Składniki:

100-150g pieczarek

Średniej wielkości cebula

Ząbek czosnku

Śmietana 30%

Sól pieprz do smaku

Masło


Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w pół plasterki.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, drobno posiekać.

Na patelni rozpuścić odrobinę masła, dodać cebulę oraz czosnek, zeszklić.

Po chwili dodać pieczarki, dusić do momentu aż woda odparuje i pieczarki będą miękkie.

Następnie doprawić solą i pieprzem, chwilę smażymy i dodajemy śmietanę.

Zagotować.

Na koniec sos można zagęścić mąka (pomijam).

Dodajemy pietruszkę lub koperek, mieszamy.

Swój sos podałam w towarzystwie klusek śląskich w formie kopytek 😁🤔😉🥰.

Smacznego 🥰

piątek, 2 grudnia 2022

Omlet z humusem


 Omlet z humusem 🥰


Składniki:

2 jajka 

Humus

Ulubione dodatki

(koperek, papryka czerwona).

Masło


Przygotowanie:

Jajka rozbić do miski, przyprawić i dokładnie wymieszać.

Na patelni rozpuścić odrobinę masła i usmażyć omlet z dwóch stron na złoto brązowego koloru.

Wyłożyć na talerz, posmarować humusem, ułoży dodatki i gotowe.

Smacznego

Zapiekanka makaronowa z warzywami i klopsikami z indyka w sosie śmietanowo -koperkowym.


 Zapiekanka makaronowa z warzywami sosem śmietanowo -koperkowym i klopsikami z indyka 😋.

Zapraszam na obiadek 😍.


Składniki:

500g mięsa mielonego z indyka

Opakowanie warzyw na patelnię bez ziemniaków (warzywa po włosku moje ukochane ❤️ cukinia,papryka, marchewka, brokuł, kukurydza, groszek cukrowy)

200ml śmietany 30%

Sól pieprz do smaku 

Koperek

Makaron (bez glutenu) według uznania 

Opcjonalnie mąka do zagęszczenia sosu

Cebula

2 ząbki czosnku

Ser tarty mozzarella 


Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Mięso wkładamy do miski dodajemy do smaku sól, pieprz, mieszamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jak widać na zdjęciu nic się nie rozpadło a nie ma tam jajka, wystarczy dobrze wyrobić mięso).

Na rozgrzanym oleju smażymy mięsko z dwóch stron na złoto brązowego koloru.

Po upieczeniu przekładamy na talerz a na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek.

Wszystko chwilę smażymy i dodajemy mieszankę warzyw.

Gdy warzywa są rozmrożone, dodajemy śmietanę, koperek, doprawiamy do smaku,na tym etapie dodajemy również mąkę (ziemniaczana)do zagęszczania sosu.

Sos zagotować.

Tak przygotowany sos mieszamy z makaronem, przekładamy do naczynia żaroodpornego,na górze układamy nasze klopsiki i posypujemy serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180stopni okół 12-15 minut.

Gdy ser się rozpuści i nabierze koloru zapiekana jest gotowa.

Smacznego.


Doprawiamy do smaku według swojego gustu 😉

sobota, 12 listopada 2022

Pizza na owsianym spodzie

 


Dzień dobry 😘 kochani.
Jak tam samopoczucie w ten niedzielny poranek?
Za oknem pięknie świeci słoneczko i nawet dość ciepło na Śląsku.
Życzę wam samych pyszności na stołach, dużo ☀️ i miłej niedzieli 😘.
A na śniadanko Kaśka sobie przygotowała pyszną pizzę (omlet zwał jak zwał 😉)na spodzie z płatków owsianych.
Zrobienie takiego spodu jest dziecinnie proste 😂.
Ja oszalałam na punkcie tego placka i wiem że będą kolejne takie spody z różnymi dodatkami.

Składniki na 1 spód:
60g płatków owsianych
2 jajka

Przygotowanie:
Płatki owsiane wkładamy do naczynia, dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę.





Przelewamy na patelnię wysmarowaną odrobiną oleju i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron na złoto brązowego koloru.



Gotowe .
Prawda że proste😉.
Teraz należy spód przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i nałożyć ulubione dodatki.
Na mojej pizzy znalazł się ketchup z cukinii,kilka plastrów domowej szynki, pomidor, mozzarella i zioła.





Tak przygotowany spód pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Gdy ser się rozpuści wyjmujemy z piekarnika.
Na górze dodatkowo ułożyłam porcję mixu sałat 
z marchewką i czerwoną kapustą😍.





Możecie dodać rukolę jeśli macie lub coś innego, wszystko zależy od waszych kubków smakowych🤔. 
😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍PYCHA.
Ja jestem mega zadowolona a wiecie że jestem wybredna 😂😂😂😉😁.
Smacznego.

Do ciasta nie dodawałam soli.
Konsystencja ciasta musi być dość rzadka.



Makaron z humusem


 Dobry wieczór 😘

Ostatnio na obiadek Kaśka przygotowała taki o to makaron z ❤️ humusem.

Matko nie macie pojęcia jak mi to smakowało 🥰.

Kiedyś taki makaron widziałam w karcie jednej z katowickich restauracji 🤔i postanowił przygotować coś podobnego.

Tam jednak był zwykły humus a u mnie humus z burakiem 🥰🥰🥰🥰 uwielbiam go😉😘.

Mam nadzieję że takie połączenie będzie wam smakować 😉.


Składniki:

Humus z dodatkiem buraka

Przepis na domowy humus ⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=539781531492665&id=100063824672089

Ulubiony makaron (ryżowy z brązowego ryżu)

Sezam

Zielona pietruszka


Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Następnie makaron łączymy z humusem i mieszamy.

Jeśli jest potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron z humusem powinien całkowicie być obklejony, jeśli konsystencja jest za gęsta dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu.

Przekładamy na talerz dekorujemy sezamem i zieloną pietruszką.

Smacznego.


Będzie hałas i marudzenie 🤔😉 ponieważ zamiast soli dodałam maggi 🥰.

Ale jak dodam coś takiego raz na rok to mnie nie zabije 🤔 chyba 😁😘.

czwartek, 10 listopada 2022

Roladki schabowe z bigosem



Roladki schabowe z bigosem 😉.


Składniki:

2 plastry schabu

3-4 łyżki bigosu

Bułka tarta

Jajka

Sól pieprz do smaku

Olej do smażenia


Przygotowanie:

Schab traktujemy tłuczkiem 😉.



Następnie mięso doprawiamy solą i pieprzem.

Na górze układamy porcję bigosu i zwijamy w roladki.



Tak przygotowane mięso panierujemy w bułce tartej,jajku i znowu w bułce tartej.




Smażymy z dwóch stron.

Podajemy z ulubionymi dodatkami (frytki i sałatka)😉.

Może i dziwne połączenie 🤔 oraz dodatki ale to naprawdę było dobre😉.


Smacznego 😘.

Bułki z patelni

Bułeczki z patelni 🥰

Komu komu bo idę do domu😉😂😂🤔😁.

Miłego weekendu kochani 😘


Składniki:

1.5 szklanki ciepłej wody (300ml)

1.5 szklanki letniego mleka (300ml)

Opakowanie suchych drożdży

1 łyżka cukru (20g)

840g mąki

Łyżeczka soli


Przygotowanie:

Wszystkie składniki powyżej wymieszać w misce i gdy ciasto nie klei się do rąk przykryć ściereczką.

Odstawić na 40minut do wyrośnięcia.

Następnie posypać mąką i zagnieść do środka kilka razy.

Tak przygotowane ciasto podzielić na około 8-10 części.

Z ciasta uformować bułeczki (kulki), przykryć ściereczką lub folią i odstawić na 10minut.

Blat podsypać mąka i rozwałkować nasze ciasto na placek(ja nie wałkowałam a rozciągałam nasze bułeczki).

Piec na suchej patelni z 2stron na lekko brązowy kolor, często przewracając.

Gotowe🥰.

Kaśka swoją bułeczkę podałam dla siebie z roztopionym masłem z odrobiną oliwy,czosnku i koperku 🥰nie wolno mi no ale cóż jena bułeczka mnie nie zabije tak myślę 🤔😉.

Sebastian oczywiście takie były zajadał z potrawką z karczku 😁😂.

Smacznego kochani 🥰

 

niedziela, 6 listopada 2022

Zapiekana tortilla z białą kiełbasą.


Dzień dobry 😘 jak się spało?

U mnie jako tako 😉

Ostatnio Kaśka miała ochotę na białą kiełbasą, tylko jakoś gotowana lub pieczona trochę mi się przejadła 🤔😉.

Więc powstało coś takiego 🥰

Tortilla zapiekana z białą kiełbasą, serem i warzywami 😍.

Jak wam się podoba pomysł 😘.

Miłego dzionka 😘.


Składniki na 3-4 placki:

2 białe surowe kiełbasy (około 300g)

Biała kapusta (140g)

Średniej wielkości marchewka

Średniej wielkości cebula

Pomidor (120g)

Tortilla (3placki)

Ulubione przyprawy (pieprz, majeranek,kurkuma,przyprawa do mięsa mielonego)

Papryczka chilli według uznania 

Olej

Mozzarella light (1sztuka)

Coś zielonego (pietruszka zielona, cebula zielona


Przygotowanie:

Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce  o dużych oczkach.

Kapustą kroimy w piórka a następnie na mniejsze kawałki.

Cebulę oraz pomidory kroimy w kostkę.

Mozzarellę kroimy w plastry.

Pietruszkę siekamy a cebulkę kroimy na mniejsze kawałki.

Kiełbasę wyjąć z jelita i podzielić ją na mniejsze porcje.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę.

Następnie dodajemy kiełbasę i chwilę smażymy.


Teraz czas na marchewkę a następnie na kapustę, wszystko dusimy kilka minut i dodajemy pomidory.



Doprawiamy do smaku chilli (można pominąć) i innymi przyprawami (nie dodawałam soli, ponieważ moja kiełbasa była już dość słona).

Dusimy na średnim ogniu przez około 15 minut.

Gdy warzywa będą miękkie i odparuje woda z patelni ,farsz przekładamy na tortillę układając go na środku i zamykamy go tworząc kopertę.



Tak przygotowane placki wkładamy do naczynia żaroodpornego.

Na górze tortilli układamy plasterki sera i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni C. piekarnika, pieczemy ok 10-13minut.

Gdy ser się rozpuści wyjmujemy placki z piekarnika.

Posypujemy zieleniną, czerwoną ostrą papryką i gotowe.

Smacznego.





Kasza pęczak z kurczakiem.


Jak wiecie uwielbiam kaszę pęczak, mogę ją jeść na różne sposoby i nigdy mi się nie znudzi.
Tym razem takie połączenie sobie wymyśliłam😉😋🥰.
 Kasza pęczak,dziki brokuł,kurczak,do tego sos sojowy i obiadek gotowy 😂😉.
Miłego wieczoru kochani 😘.

Składniki:
100g ugotowanej kaszy pęczak
Średniej wielkości cebula
Pół pęczka dzikiego brokuła
Chilli i imbir według uznania
(3 plasterki imbiru, pół papryczki chilli)
2-3 łyżki sosu sojowego
100g piersi z kurczaka
(ja użyłam piersi kurczaka z różną która mi została z wcześniejszego obiadu)
Łyżka oleju
Ząbek czosnku
Zielona pietruszka według uznania
Sezam opcjonalnie

Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę,na koniec dodać przeciśnięty czosnek i pokrojone w drobną kostkę chilli oraz imbir.
Chwilę smażymy.
Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, smażymy kolejne kilka minut.
Dodajemy brokuł,sos sojowy i dokładnie mieszamy.
Wszystko dusimy.
Gdy brokuł zmniejszy swoją objętość i będzie miękki, dodajemy kaszę.
Mieszamy ewentualnie doprawiamy pod siebie i wykładamy na talerz.
Wszystko posypujemy sezamem oraz zieloną pietruszką.
Smacznego.


Królik w sosie śmietanowo -koperkowym.


 Królik w sosie śmietanowo -koperkowym 🥰.


Składniki:

100-150 ml śmietany 30%

Kropla oleju rzepakowego

4 łyżki masła

Sól i pieprz do smaku 

Pęczek koperku

150 ml białego wina (Portada)

350 ml wywaru warzywnego

Cebula średniej wielkości 

1 sztuka królika

Mąka do zagęszczanie sosu


Przygotowanie

Królika myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki.

Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wcieramy przyprawy w mięso.

W brytfance lub na patelni, rozgrzewam masło z odrobiną oleju.

Wkładam kawałki królika i rumienię je z każdej strony na mocnym ogniu.

Skórka powinna być brązowa.

Cały proces zajmie nam ok. 7 minut z każdej strony. Następnie wlewam wino, gdy odparuje (około 5minut) dodajemy posiekaną w kostkę cebulę.

Zalewamy wszystko wywarem warzywnym. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy około ok. 1,5 godziny.

Sprawdzamy raz na jakiś czas, czy jest wystarczająco dużo płynu, jeśli nie to trzeba w trakcie dolać odrobinę wywaru i zmniejszyć ogień.

Kiedy królik jest już miękki, wyjmujemy go z brytfanki, dodajemy koperek i chwilę gotujemy.

Do śmietany dodajemy mąkę, mieszamy i wlewamy do sosu.

To jest ten moment kiedy można doprawić sos do smaku.

Wkładamy ponownie królika i przykrywam na ok. 5 minut.

Mięsko gotowe.

Królika podałam w towarzystwie klusek śląskich i rukoli z dodatkiem buraków oraz pestek słonecznika.

Smacznego 🥰.



Sałatka z burakiem i marynowanym wędzonym serem.


 2 śniadanie 😍 na szybko.

Sałatka z burakiem i marynowanym wędzonym serem typu włoskiego 🥰🥰🥰.

Miłego 🌞 dnia życzę 😘.

 

Składniki:

Mix sałat z kapustą i marchewką (około 50g)

Gotowany burak pokrojony dowolnie (1 średniej wielkości sztuka)

Marynowany ser +oliwa z zalewamy 

Prażony słonecznik (łyżka)

Sezam (łyżeczka)

Sól


Przygotowanie:

Sałatę wykładamy na talerz,na górze układamy resztę składników.

Wszystko posypujemy ziarnami, doprawiamy i polewamy oliwą.

Smacznego.


Jak zrobić taki ser⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=523108439826641&id=100063824672089


Jeśli nie posiadamy takiego sera i nie mamy jak go przygotować, możemy zamienić na fetę lub wędzone tofu 😉.

Boczniaki w tortilli .


 

Uwielbiam boczniaki czy to w sosie z makaronem czy smażone na patelni 😍😍😍😍.

Tym razem dodałam je do tortilli🥰🥰🥰.

Pycha 😋 miłego dnia kochani 😘.


Składniki:

Tortilla (razowa)

Sałata 

Awokado według uznania

Papryka czerwona według uznania

Pomidor według uznania

Boczniaki całe opakowanie

Sól pieprz do smaku

Ziarna słonecznika

Mąka lub bułka tarta (mąka żytnia)

Jajko 



Przygotowanie:

Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, kroimy w plastry.

Paprykę myjemy, osuszamy,kroimy w kostkę.

Boczniaki wyjmujemy z opakowania, myjemy osuszamy i obtaczamy w jajku oraz dowolnej panierce.

Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto brązowego koloru.

Po upieczeniu przekładamy na ręcznik papierowy.

Tortillę podgrzewamy a następnie układamy na niej sałatę, awokado, paprykę i boczniaki.

Wszystko posypujemy ziarnami słonecznika, doprawiamy i zwijamy w rulon.

Przed zwinięciem można dodać również jakiś sos np. czosnkowy.

Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Smacznego 🥰

niedziela, 2 października 2022

Nocna owsianka

 


Witam witam i o zdrowie pytam 😉
Kochani dzisiaj mam dla was coś pod nazwą owsianka nocna 😍.
Gdyby ktoś mi powiedział pół roku temu że będę jeść takie rzeczy i będzie mi to smakować to bym go chyba wyśmiała 😂😂😂😂.
Jedna teraz muszę stwierdzić że to całkiem dobre a nawet pyszne😋😋😋😋.
Kto chętny oczywiście zapraszam po przepis 😘.
Miłego dnia ☀️.

Składniki:
1/2 dojrzałego banana
3/4 szklanki płatków owsianych 
3/4 szklanki wody
Około 2 łyżki sproszkowanego kakao bez cukru 
Łyżeczka syropu klonowego lub miodu (miód)
1/4 mleka roślinnego lub 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (jogurt)
Kilka orzechów (włoskie i brazylijskie)

Banana rozgnieść widelcem.
Wymieszać ze sobą dokładnie wszystkie składniki, przełożyć do słoika lub miski i wstawić do lodówki na całą noc.
Po wyjęciu z lodówki, udekorować po swojemu 😉.
Smacznego.

Owsianka jest mało słodka,więc dla miłośników słodkości polecam dodać więcej miodu lub mniej kakao.

środa, 14 września 2022

Krem z cukinii i papryki

 



Zupa krem z cukinii i papryki.


Składniki:

600g cukinii 

Bulion warzywny około 500-700ml

1 średniej wielkości papryka

1 cebula

Ząbek czosnku

Oliwa

Sól,pieprz,ostra i wędzoną papryka, gałka muszkatołowa do smaku


Przygotowanie:

Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.

Cebule pokroić w kostkę a czosnek posiekać.

Paprykę oczyścić z ziaren, umyć i pokroić w kostkę.

Do garnka wlać oliwę i rozgrzać.

Następnie wrzucić cebule, paprykę i czosnek,  smażyć około 3-4 minuty.

Po tym czasie dodać pokrojoną cukinię, zalać bulionem i gotować 15 minut.

Gdy warzywa będą miękkie ,zupę zmiksować na krem.

Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz resztą przypraw.

Smacznego.

Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie ziarna sezamu,słonecznika,kleks z jogurtu naturalnego i zielona pietruszka.


Ilość bulionu zależy od gęstości jaką chcemy uzyskać.

niedziela, 3 lipca 2022

Koktajl z truskawek i czereśni


 Koktajl z truskawek i czereśni 🥰

Składniki:

400ml kefiru

6-8 dużych truskawek mrożonych 

Około 10 czereśni (świeże)

Opcjonalnie cukier 


Przygotowanie:  

Truskawki wrzucamy do kielicha blendera.

Następnie myjemy i pozbawiamy czereśnie pestek.

Owoce wrzucamy do kielicha, dodajemy kefir i opcjonalnie cukier.

Miksujemy wszystko na gładką masę.

Przelewamy do szklanek.

Smacznego 😘.


Oczywiście owoce mogą być wszystkie świeże lub mrożone.

sobota, 2 lipca 2022

Sałatka z serem gorgonzola, grillowanym mięsem i burakiem.


Sałatka z grillowanym mięsem, gorgonzola i buraczek 😍.

Kto chętny zapraszam 😉


Składniki na 1 porcję:

50g sałaty (lodowa, maślana,mix,wszystko zależy od naszego smaku).

150g ugotowanego buraka

100g grillowanego mięsa (karkówka)

30g sera gorgonzola 

10g mix nasion słonecznika i sezamu

Sól himalajska,pieprz do smaku

Oliwa z oliwek 


Przygotowanie:

Sałatę myjemy, osuszamy i przekładamy na talerz.

Buraki kroimy w pół plastry.

Mięso marynujemy według uznania (ja użyłam gotowej karkówki w przyprawach na grilla).

Smażymy na grillu, odkładamy i po chwili kroimy w kostkę.

Ser kroimy w kostkę.

Na sałatę układamy kolejno buraki,ser, mięso, prażone nasiona, wszystko doprawiamy i skrapiamy oliwą.

Smacznego.

środa, 22 czerwca 2022

Grzanki z awokado, jajkiem i granatem

Dzień dobry robaczki 😘
Witam was bardzo serdecznie w ten piękny poranek 😘
Życzę miłego,ciepłego dnia☀️
A na śniadanko Kaśka miała pyszne grzanki z awokado, jajkiem sadzonym i granatem 🥰
Wierzcie mi na słowo było pysznie 😍😉🤔
Chętnych zapraszam po przepis 😉

Składniki na 2 porcję:
1 awokado
1 ząbek czosnku
4 kromki chleba (bez glutenu)
2 jajka
Masło
Sól pieprz do smaku
Zielona pietruszka
Granat



Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wyjąć łyżka miąższ.
Zawartość przełoży do miski i rozgnieść widelcem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i wymieszać.
Chleb posmarować cienko masłem z dwóch stron,upiec na suchej patelni.
Na grzance układamy porcję past z awokado, przykrywamy kolejną grzanką a na górze układamy jajko sadzone.
Wszystko posypujemy zieloną pietruszką i granatem.
Smaczneg.


niedziela, 19 czerwca 2022

Mleczna galaretka


Pyszny, orzeźwiający,szybki fit deser😍

Taki deserek zrobicie naprawdę w parę minut😉

Galaretka jogurtowa z owocami.

Kto chętny?


Składniki:

1 jogurt naturalny (150 g bez laktozy)

1 jogurt skyr  (150 g bez laktozy)

1 ulubiona galaretka (wiśniowa może nie ulubiona ale taką miałam tylko w domu😉)

150ml wody w temperaturze pokojowej

150 ml wrzątku


Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić we wrzątku.

Następnie dodaj wody o temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszaj. 

Do miski z galaretką dodaj jogurty i wymieszaj trzepaczką.

Gdy masa ma jednolitą konsystencję,przelewamy ją do miseczek i wstawiamy do lodówki aby stężała.

Podajemy z ulubionymi owocami.

Smacznego.

sobota, 18 czerwca 2022

Placki ziemniaczane z serem pleśniowym i karmelizowaną gruszką

 

Takich placków jeszcze chyba nie jedliście 🤔.

Placki ziemniaczane z serem pleśniowym karmelizowaną gruszką i rozmarynem 🥰🥰🥰.

Petarda 🥰🥰🥰🥰🥰.

Gorąco polecam ja się zakochałam w tym smaku,a jak wiecie placki uwielbiam pod każdą postacią 😍.

Miłego weekendu i dużo słonka życzę.


Składniki:

100g sera pleśniowego

5 g cukru

30g masła

2 gałązki rozmarynu

1 gruszka

Sok z cytryny (1 łyżka)

Sok z pomarańczy (1 łyżka)

Pieprz kolorowy według uznania

Około 600g młodych ziemniaków

1 jajko

Olej 

Sól do smaku



Przygotowanie:

Ser rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Ziemniaki obieramy(a raczej drapiemy😉), myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Następnie dodajemy jajko, sól i formujemy około 4 średniej wielkości placki.

Smażymy na złotobrązowy kolor z dwóch stron na oleju.

Placki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180stopni,na dwóch plackach układamy porcję sera i zapiekamy w piekarniku, gdy ser się zapiecze placki wyjmujemy .

Na gorącej patelni rozpuszczamy połowę cukru, dodajemy połowę masła i karmelizujemy gałązki rozmarynu przez około 3 min.

Gruszki obieramy i kroimy w plastry.

Na patelni rozpuszczamy pozostały cukier, dodajemy resztę masła, sok z cytryny i pomarańczy oraz pieprz i podsmażamy gruszki przez ok. 3 min.(ja użyłam do tego patelni grillowej).

Teraz to wszystko trzeba połączyć🥰.

Na talerzu układamy placek z serem a na niego placek bez sera, dekorujemy plastrem sera, karmelizowaną gruszką i rozmarynem.

U mnie dodatkowo oczywiście zielona pietruszka 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰.

Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Smacznego.

poniedziałek, 4 kwietnia 2022

Jajka marynowane w zakwasie buraczanym


 Kolorowe jajka faszerowane kabanosem i koperkiem 🥰.

Ktoś chętny?

Miłego popołudnia kochani 😘.


Składniki:

2 jajka gotowane na twardo

250 ml zakwasu buraczanego

http://kasiapichci.blogspot.com/2022/04/zakwas-buraczany.html?m=1

1 kabanos

Koperek według uznania

Majonez

Sól pieprz do smaku


Przygotowanie:

Jajka obieramy i wkładamy do wąskiego długiego naczynia (słoik po majonezie kieleckimi).

Zalewamy zakwasem, zamykamy słoik i odkładamy na 4-8godzin (u mnie jajka w zakwasie leżakowały 7godzin).

Po tym czasie jajka wyjmujemy,kroimy na pół i wyjmujemy żółtka.

Żółtka przekładamy do miseczki, dodajemy drobno pokrojony kabanos i koperek oraz majonezie.

Mieszany w razie potrzeby można doprawić.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy białka.

Smacznego.


Kabanos można zamienić na szynkę.

niedziela, 3 kwietnia 2022

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i awokado


 Dzień dobry w ten mroźny niedzielny poranek kochani 😘😘.

Jak samopoczucie?

Za niedługo święta,więc tak jak wielu z was,tak i ja szukam pomysłów na świąteczne potrawy.

Tym razem mam dla was przepis z serii dziwne ale dobre😉 na faszerowane jajka z suszonymi pomidorami i awokado 🥑.

Jeszcze jakiś czas temu nie lubiłam tego owocu a teraz wręcz uwielbiam.

Jak to mówiła moja babcia smaki z wiekiem się zmieniają 😉.

Życzę miłego spokojnego dnia pyszności na stołach i dużo uśmiechu.


Składniki:


2 jajka

2 kawałki suszonych pomidorów w zalewie

0.5 awokado

Sól i pieprz do smaku

Tymianek według uznania

(u mnie zamieniony na zieloną pietruszkę)


Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo,studzimy, obieramy i kroimy na pół.

Wyjmujemy żółtka i wkładamy je do miski tak jak pozostałe składniki.

Wszystko miksujemy według uznania.

Następnie farszem wypełniamy białka.

Dekorujemy czymś zielonym u mnie rzeżucha.

Smacznego.

piątek, 1 kwietnia 2022

Zakwas buraczany


 Zakwas buraczany jest dobry nie tylko na zrobienie barszczu ale również do picia.  Wzmacnia krew i odporność posiada witaminę C kwas mlekowy kwas foliowy witaminy z grupy B. Do tego żelazo wapń magnez i potas.:-) Więc warto go pić 


1 kg buraków 

2 litry wody

4-5 ząbków czosnku

Skórka z kromki chleba na zakwasie.

1/2 cebuli przeciętnej na pół

1-2 czubate łyżki soli

Czarny pieprz mielony

2 listki laurowych

10-15 ziaren ziela angielskiego


Buraki obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek i cebulę wkładamy do metalowego garnka (może też być słoik a najlepiej kamionka). Zalewamy wodą dodajemy  skórkę z chleba a następnie ziele listki laurowe sól i mieszamy(żaden burak nie powinien pływać na powierzchni ponieważ będzie pleśniał). Przykrywamy garnek ściereczką i odstawiam na 5 dni. Gdy jest zimniej nawet na 10 dni.Gotowy zakwas buraczany zlewamy do słoików lub butelek( świetnie sprawdzają sie butelki po piwie Grolsch )szczelnie zakręcamy słoiki i przechowujemy w lodówce.

SMACZNEGO.


czwartek, 17 marca 2022

Ser twarogowy marynowany w oliwie


Ser w oliwie 🥰

Świetny dodatek do sałatek i nie tylko.

Polecam.


Skladniki:

Kostka twarogu około 250 g  ja wybrałam ser maślany 

Pietruszka zielona według uznania

Kilka plastrów papryki chilli

Ząbek czosnku pokrojony w drobną kostkę

Sól i kolorowy pieprz

Oliwa z oliwek 



Przygotowanie:

Ser kroimy w kostkę,mniejsze lub większe kawałki,jak kto woli.

Układamy pierwszą warstwę sera w słoiku, posypujemy pietruszką, czosnkiem, dodajemy chilli i doprawiamy według uznania.

Postępujemy tak do momentu aż braknie nam składników.

Następnie zalewamy wszystko oliwą, ser musi całkowicie być przykryty.

Tak przygotowany słoiczek odkładamy do lodówki na około tydzień czasu.

Jak mnie znacie,to wiecie że nie wytrzymałam tygodnia😉i już po 4 dniach dodałam taki serek do sałatki 😂😂😂.

Smacznego.


Ser wybieramy twardy,zbity musi dać się ładnie pokroić.


 

środa, 2 marca 2022

Surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu

 


Pyszny dodatek do obiadu.


Składniki

1/2 małej główki kapusty czerwonej

1 średnie jabłko

1 mała cebula czerwona

Oliwa truflowa (około 2 łyżki)

Średniej wielkości marchewka

Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Pietruszka zielona według uznania


Przygotowanie:

Zagotuj wodę w garnku.

Posiekaj drobno kapustę.

Wrzuć kapustę do gotującej się wody razem z sokiem z połowy cytryny oraz łyżeczką soli.

Gotuj około 7-10 minut.

Po tym czasie odlej wodę z kapusty i umieść ją na sitku.

Obierz marchewkę, jabłko i cebulę.

Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, cebulę oraz jabłko pokrój w kostkę.

Zieloną pietruszkę posiekaj.

Wszystkie składniki umieść w misce.

Na koniec dodajemy olej, doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie sokiem z cytryny.

Smacznego.


Gotową surówkę odkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Oliwę można zamienić na olej lniany,rzepakowy lub zwykłą oliwę.

niedziela, 13 lutego 2022

Chleb bezglutenowy z prażoną cebulą


 Na śniadanko u Czyżaków misz masz i pyszny bezglutenowy chlebek z prażoną cebulą.

Zapraszam i życzę miłego,słonecznego i spokojnego dnia 😘😘😘


Składniki :

500g extra koncentrat mąki krakowskiej bezglutenu

440ml ciepłej wody

3-4 łyżki cebuli prażonej bez glutenu

2 łyżki oleju

20g cukru

7g suchych drożdży

Sól do smaku


Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i za pomocą miksera mieszamy około 5 minut.

Gotowe ciasto wylewamy do formy posmarowanej wcześniej olejem.

Formy przykryć suchą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45 minut.

Po tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Przed wstawieniem chleba do piekarnika, wierzch ciasta smarujemy wodą.

Tak przygotowany chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200stopniach około 40-45minut.

Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.

Po wyjęciu chleba z piekarnika od razu wyjmujemy chleb z formy.

Smacznego.


Z tego przepisu wyszły mi 2 foremki 24*10cm.

Foremka z chlebem była uzupełniona tylko do połowy a i tak chlebek wyszedł poza formę.

Ja po podanym czasie czyli po 40 minutach swój chlebek wyjęłam z formy i piekłam jeszcze 10 minut aby skórka na około chleba była również chrupiącą.

sobota, 5 lutego 2022

Puree ziemniak seler z oliwą truflową i orzechami.


 Puree ziemniak, seler, oliwa truflowa i orzechy.


Składniki:

1 średni seler

Około 500g obranych ziemniaków 

1 łyżka masła 

Gałka muszkatołowa szczypta

Oliwa truflowa  

Sól i pieprz do smaku 

Kilka uprażonych orzechów włoskich 


Przygotowanie :

Seler oraz ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, zalać wrzątkiem.

Posolić i gotować do miękkości.

Następnie wszystko zmiksować, dodać masło i gałkę muszkatołową, wymieszać.

Przed podaniem górę ziemniaków skropić oliwą truflową i posypać prażonymi orzechami. Podajemy zaraz po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Takie puree świetnie smakuje z mięsem, rybą a nawet stekiem z kalafiora.

Smacznego.

czwartek, 3 lutego 2022

Stek z kalafiora


 Zestaw idealny dla Katarzyny😍😍😍😍

Stek z kalafiora, jajko sadzone i puree ziemniak - seler z dodatkiem orzechów i oliwy truflowej.


Składniki na steki z kalafiora:


1 kalafior 

Oliwa lub olej (u mnie olej 3 ziarna) 

Sól 

Pieprz czosnkowy 

Papryka słodka w proszku


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni(u mnie z termoobiegiem). 

Kalafiora pokroić na plastry o grubości około

2cm, zachować 3-4 steki zależy od wielkości kalafiora, resztę odstawić.

Steki przełożyć na patelnię obsmażyć z każdej strony przez około 3 minuty na średnim ogniu. Następnie do miseczki wlać olej, dodać przyprawy i posmarować dokładnie wierzch kalafiora z dwóch stron.

Steki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Tak przygotowane warzywa wstawić  do piekarnika i piec przez 10minut z każdej strony.

Podajemy zaraz po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

No oczywiście dla Sebastiana nie mogło w tym zestawie zabraknąć sosu czosnkowego 😘😍.

Smacznego.


Kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy. 


Przepis na puree dla chętnych dodam jutro 🤗.


A jeśli chodzi o ilość przypraw to według uznania.

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...