Niedzielny obiad bez wysiłku 😉🥰
Udka kurczaka na kapuście z grzybami i ziemniakami 😍.
Ktoś chętny? 🤔😉🥰😘
Składniki:
Około kg ćwiartek z kurczaka
700g kapusty kiszonej
6 średniej wielkości ziemniaków
100g grzybów lub pieczarek (grzyby)
Cebula
Ulubione przyprawy do kurczaka i ziemniaków
2-3 liście laurowe
5-6 kulek ziela angielskiego
Majeranek
Sól pieprz do smaku
100-150 ml wody
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Grzyby pokroić i usmażyć na maśle razem z cebulą.
Jeśli mamy mrożone ( tak jak u mnie )to wcześniej trzeba rozmrozić 😉
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry.
Zagotować wodę, wrzucić ziemniaki do osolonej wody i gotować około 5minut.
Odcedzić.
Do ziemniaków dodać ulubione przyprawy (kurkuma, papryka czerwona) i łyżkę oleju, wymieszać.
Kapustę posiekać i wymieszać z usmażonymi grzybami, cebulą,pieprzem, liściem laurowym oraz z zielem angielskim ( można też użyć gotowej mieszanki do kapusty).
Kapustę wyłożyć na blaszkę na przemian z ziemniakami (pas kapusty,pas ziemniaków,pas kapusty) i tak do wykorzystania składników.
Do blaszki z kapustą i ziemniakami wlać wodę.
Na kapuście ułożyć ćwiartki kurczaka posypane przyprawą do kurczaka.
Wszystko dodatkowo posypałam jeszcze majerankiem.
Całość bez przykrycia wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na około 40-60 minut ( grzanie górne i dolne).
Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.
Smacznego.
Ja swoje udka zawsze marynuje dzień wcześniej a gdy daje mięso do mrożenia to przed mrożeniem dodaję przyprawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz