Buraki z chrzanem 馃グ馃構
Sk艂adniki:
0.5kg czerwonych burak贸w
Ocet 10% lub cytryna do smaku (cytryna)
Chrzan tarty do smaku (u偶y艂am ze s艂oiczka)
S贸l i cukier do smaku
Przygotowanie:
Buraki umy膰, ugotowa膰 w sk贸rce i ostudzi膰.
Nast臋pnie obra膰 i zetrze膰 na tarce o ma艂ych lub du偶ych oczkach(du偶e).
Starte buraki prze艂o偶y膰 do miski,doda膰 ocet, chrzan, cukier i s贸l do smaku.
Wszystko dok艂adnie wymiesza膰.
Zostawi膰 do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w w lod贸wce.
Przed podaniem wyj膮膰 i pozostawi膰 w temperaturze pokojowej.
Ja poda艂am takie buraczki w towarzystwie kaczki i kaszy p臋czak.
Tak przygotowane buraki mo偶na r贸wnie偶
prze艂o偶y膰 do czystych i suchych s艂oik贸w. Pasteryzowa膰 10 minut.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz