Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 😍.
Składniki:
100-150g pieczarek
Średniej wielkości cebula
Ząbek czosnku
Śmietana 30%
Sól pieprz do smaku
Masło
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w pół plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, drobno posiekać.
Na patelni rozpuścić odrobinę masła, dodać cebulę oraz czosnek, zeszklić.
Po chwili dodać pieczarki, dusić do momentu aż woda odparuje i pieczarki będą miękkie.
Następnie doprawić solą i pieprzem, chwilę smażymy i dodajemy śmietanę.
Zagotować.
Na koniec sos można zagęścić mąka (pomijam).
Dodajemy pietruszkę lub koperek, mieszamy.
Swój sos podałam w towarzystwie klusek śląskich w formie kopytek 😁🤔😉🥰.
Smacznego 🥰
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz