sobota, 3 grudnia 2022

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym


 Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 😍.


Składniki:

100-150g pieczarek

Średniej wielkości cebula

Ząbek czosnku

Śmietana 30%

Sól pieprz do smaku

Masło


Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w pół plasterki.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, drobno posiekać.

Na patelni rozpuścić odrobinę masła, dodać cebulę oraz czosnek, zeszklić.

Po chwili dodać pieczarki, dusić do momentu aż woda odparuje i pieczarki będą miękkie.

Następnie doprawić solą i pieprzem, chwilę smażymy i dodajemy śmietanę.

Zagotować.

Na koniec sos można zagęścić mąka (pomijam).

Dodajemy pietruszkę lub koperek, mieszamy.

Swój sos podałam w towarzystwie klusek śląskich w formie kopytek 😁🤔😉🥰.

Smacznego 🥰

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...