Zupa pomidorowo-warzywna🥰.
Składniki:
Bulion wołowy lub warzywny około 1l
2 łyżki oleju rzepakowego
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
Ostra papryka mielona według uznania
2 ziemniaki
2 małe liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 marchewki średniej wielkości
2 średnie czerwone papryki
1 puszka pomidorów krojonych
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Marchewkę obrać i pokroić w plastry lub pół plastry.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego.
Wrzucić cebulę i czosnek, przemieszać i smażyć przez chwilę do czasu aż cebula się zeszkli.
Następnie dodać marchewkę i chwilę smażymy.
Do garnka wlać bulion dodać pomidory w puszcze, ziele angielskie i liście laurowe, zamieszać. Przykryć garnek pokrywką i gotować na średnim ogniu.
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę.
Dodać do zupy i gotować kilka minut.
Na koniec dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne kilka minut.
Gdy warzywa będą miękkie, do zupy dodajemy 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, wszystko wymieszać i gotować jeszcze przez kolejne kilka minut.
Jeśli jest potrzeba zupę doprawiamy.
Wyjmujemy ziele i liść laurowy,miksujemy na gładką masę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Ja podałam taką zupkę z wędzonym serem twarogowym, pestkami dyni, grzankami z chleba razowego i świeżymi pomidorami koktajlowymi.
Smacznego.
Jeśli zupa jest za gęsta,dolewamy bulionu.
Wszystko zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać.
Przepisy na serek wędzony typu włoskiego ⬇️⬇️⬇️