poniedziałek, 27 lutego 2023

Pasta z fasoli


Pasta z fasoli.

Świetnie się sprawdzić na śniadanie jako dodatek do chleba lub z warzywami jako mała przekąska.

Polecam.



Składniki:

Puszka białej fasoli 

1-2 ząbki czosnku

Sok z cytryny do smaku 

Majeranek, sól, świeżo mielony pieprz do smaku 

Oliwa z oliwek

Prażonym słonecznikiem według uznania

Opcjonalnie woda (jeśli pasta będzie za gęsta)




Przygotowanie:

Czosnek obrać i przełożyć do miski.

Fasolę odcedzić.

Całość doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz sokiem z cytryny i zmiksować na gładką pastę za pomocą blendera powoli wlewając oliwę.

Gotową pastę wymieszać z prażonym słonecznikiem.

Przełożyć do miski z góry skropić oliwą,udekorować słonecznikiem, majerankiem i pieprzem.

Smacznego.




Ja dodałam 2 ząbki czosnku, pasta jest dość intensywna w smaku.


1 komentarz:

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...