Tak mnie naszło ostatnio na jakąś zupę z kaszą pęczak 😉no to mamy to 💪🥰.
Krupnik z kaszą pęczak, grzybami i mięskiem 🥰.
Składniki:
Około 500g mięsa wieprzowego (żeberka)
100g kaszy pęczak
1 pietruszka
Mały seler
1 duża marchewka
Mała cebula
3-4 mniejsze ziemniaki
Około 200g grzybów
Sól,pieprz,kostką warzywna do smaku
Zielona pietruszka
Przygotowanie:
Do większego garnka wkładamy żeberka,zalewamy wodą,dodajemy umyte i pokrojone grzyby oraz obraną i przekrojoną na pół cebulę.
Wszystko doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, kostką lub co tam dodajecie do zupy.
Taki wywar gotujemy do miękkości mięsa.
Następnie mięso wyjmujemy razem z cebulę, dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa
i wsypujemy kaszę.
Gotujemy do miękkości.
Ugotowane mięso obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.
Na koniec jeśli jest potrzeba zupę doprawić po swojemu.
Smacznego.
Warzywa można zetrzeć na tarce jeśli ktoś woli,wtedy najpierw dodajemy kaszę a gdy będzie miękka dodajemy warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz