Zupa marchewkowa z serem twarogowym, prażonym słonecznikiem i pietruszką.
Taki obiadek u Czyżaków był wczoraj 😉😍😍.
Składniki:
0,5 kg marchewki
0,75 l bulionu
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
szczypta bazyli
sól pieprz
sok z cytryny do smaku
100 g sera twarogowego
Prażony słonecznik i pietruszka zielona według uznania
Przygotowanie:
Marchewkę obrać umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na rozgrzany tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy10 minut.
Czosnek miażdżymy nożem i obieramy. Przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty chwilę smażymy.
Teraz do garnka wkładamy startą na tarce marchewkę, przyprawiamy szczyptą bazylii i chwilę smażymy.
Podlewamy marchewkę niedużą ilością wywaru i przez moment dusimy.
Następnie podlewamy wszystko resztą wywaru, zagotować.
Doprawiamy sokiem z cytryny,pieprzem i w razie konieczności solą.
Zupę wykładamy na talerz, na górę układamy porcję sera, słonecznika i pietruszki. SMACZNEGO
W przepisie jest kminek ja go wymieniłem na bazylię bo za kminkiem nie przepadamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz