W臋dzony boczek to jedna z moich ulubionych w臋dlin 馃グ.
Sposob贸w w臋dzenia jest kilka pod spodem m贸j przepis.
Je艣li kto艣 ch臋tny zapraszam 馃槈.
Mi艂ego popo艂udnia 馃槝
Sk艂adniki:
Surowy boczek dowoln膮 ilo艣膰
(oko艂o 2,5kg pokrojony na r贸wne kawa艂ki)
18g peklo soli na kg miesa
Ja swoje mi臋sko pekluje zawsze na sucho
(czyli nacieramy boczek peklo sol膮 z ka偶dej strony,nie zostawiaj膮c 偶adnego miejsca bez natarcia).
Tak przygotowane mi臋so wk艂adamy do pojemnika i odstawiamy do lod贸wki na 4-5 dni.
Dwa razy na dzie艅 wylewamy wod臋 kt贸ra sie wytworzy艂a i przewracamy mieso na drug膮 stron臋. Gotowe mi臋so wyjmujemy i p艂uczemy pod bie偶膮c膮 wod膮.
Nast臋pnie wieszamy go na haku lub k艂adziemy na kratce i pozostawiamy, by dobrze obsech艂(kilka godzin).
Gdy mi臋so jest suche, mo偶na przyst膮pi膰 do w臋dzenia.
Boczek wk艂adamy do w臋dzarni bez dymu i osuszamy przez oko艂o p贸艂 godziny. Nast臋pnie w臋dzimy przez 3 godziny w temperaturze 50-55 stopni(ja u偶ywam w臋dzarni balkonowej wi臋c temperatura jest wy偶sza a czas w臋dzenia kr贸tszy oko艂o 2 godziny).
Nast臋pnie boczek po uw臋dzeniu trafia do parzenia.
Mi臋so wk艂adamy do gor膮cej wody o temperaturze 85 stopni.
Do wody dodaj臋 kilka li艣ci laurowych i kilka kulek ziela angielskiego.
Parzymy do momentu, a偶 uzyska艂 wewn膮trz temperatur臋 72 stopnie.
Po wyci膮gni臋ciu z garnka boczek trafi艂 na kilka minut do zimnej wody, by si臋 zahartowa艂 (nie zawsz臋 tak robi臋 馃槈).
Boczek ch艂odzimy w temperaturze pokojowej a nast臋pnie prze艂o偶y膰 do lod贸wki.
Wygl膮da jak na zdj臋ciu 馃槏.
Smacznego 馃グ.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz