pi膮tek, 3 lutego 2023

Salmorejo 馃槏 oryginalny andaluzyjski ch艂odnik.




Salmorejo  馃槏 oryginalny andaluzyjski ch艂odnik.


Sk艂adniki

200g bagietki pokrojonej w kromki

1kg mi臋kkich pomidor贸w (obranych ze sk贸rki)

1 papryka czerwona

2-3 z膮bki czosnku

500 ml wody

70 ml oliwy z oliwek

S贸l pieprz do smaku

2-3 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w do艣膰 drobn膮 kostk臋

4-6 plasterk贸w szynki dojrzewaj膮cej pokrojonej w paski


Przygotowanie:

Z papryki usuwamy gniazda nasienne.

Bagietk臋 zala膰 wod膮 偶eby zmi臋k艂a.

Nast臋pnie dodajemy pokrojone w kostk臋 pomidory papryk臋 czosnek i s贸l.

Gdy wszystko mamy praktycznie zmiksowane cienk膮 str贸偶k膮 wlewamy do ch艂odnika oliw臋 z oliwek i jeszcze chwil臋 miksujemy.

Je艣li trzeba doprawi膰.

Gotowe.

Proste i bardzo smaczne.

Go艣cie zabrali s艂oiczki z zup膮 do domu wi臋c musia艂o smakowa膰馃槣

Zup臋 podajemy w towarzystwie posiekanego jajka z kawa艂kami dojrzewaj膮cej szynki i skropi膰 oliw膮.


Dodatkowo od siebie do zupy doda艂am kilka li艣ci bazylii (zmiksowa膰) a wierzch posypa艂am posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzie艅 dobry kochani w ten niedzielny poranek馃槝. Jak tam samopoczucie? Na 艣niadanie Ka艣ka przygotowa艂a pyszne placki z sera twarogowego馃構馃構...