Dzie艅 dobry kochani 馃槝.
Kolejna domowa szynka gotowa馃槈.
Tym razem szyneczka z piersi kurczaka i uda indyka馃.
Kto ch臋tny zapraszam po przepis 馃槈.
Szyneczka drobiowa z koperkiem 馃グ.
Sk艂adniki:
500g mi臋sa mielonego z uda indyka
4 艣redniej wielko艣ci piersi kurczaka oko艂o kg
Koperek wed艂ug uznania
Oko艂o 100 ml zimnej wody
1 艂y偶ka (8 g) 偶elatyny
18 g peklosoli lub soli zwyk艂ej na kg mi臋sa
Z膮bek czosnku mo偶na pomin膮膰
Przygotowanie:
Na pocz膮tek piersi z kurczaka trzeba pokroi膰 na mniejsze kawa艂ki.
Nast臋pnie delikatnie rozbijamy mi臋sko t艂uczkiem i przek艂adamy do miski, dodajemy s贸l, mi臋so z indyka, mieszamy i odk艂adamy do lod贸wki na oko艂o 24godziny.
Po tym czasie dodajemy posiekany koperek,偶elatyn臋 i wod臋.
Wszystko dok艂adnie wyrobi膰 aby masa sta艂a si臋 kleista
Mi臋sn膮 mas臋 przek艂adamy do szynkowaru.
Szynk臋 parzy膰 w temperaturze 75-80 stopni C do momentu a偶 wyr贸b w 艣rodku uzyska 72 stopnie C.
Szynk臋 pozostawi膰 do wystudzenia w temperaturze pokojowej a nast臋pnie prze艂o偶y膰 do lod贸wki.
Nast臋pnego dnia szyneczka jest gotowa.
Smacznego 馃グ.
Podajemy z ulubionymi dodatkami 馃グ.
Nast臋pnym razem pier艣 kurczaka zamieni臋 na udo.
Szyneczka w smaku dobra ale jak dla mnie troch臋 za sucha.
M臋偶owi za艣 bardzo smakuje wi臋c zdania s膮 podzielone.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz