wtorek, 21 lutego 2023

Domowa szynka z drobiu


 Dzie艅 dobry kochani 馃槝.

Kolejna domowa szynka gotowa馃槈.

Tym razem szyneczka z piersi kurczaka i uda indyka馃.

Kto ch臋tny zapraszam po przepis 馃槈.

Szyneczka drobiowa z koperkiem 馃グ.


Sk艂adniki:

500g mi臋sa mielonego z uda indyka

4 艣redniej wielko艣ci piersi kurczaka oko艂o kg 

Koperek wed艂ug uznania 

Oko艂o 100 ml zimnej wody

1 艂y偶ka (8 g) 偶elatyny

18 g peklosoli lub soli zwyk艂ej na kg mi臋sa 

Z膮bek czosnku mo偶na pomin膮膰 


Przygotowanie:

Na pocz膮tek piersi z kurczaka trzeba pokroi膰 na mniejsze kawa艂ki.

Nast臋pnie delikatnie rozbijamy mi臋sko t艂uczkiem i przek艂adamy do miski, dodajemy s贸l, mi臋so z indyka, mieszamy i odk艂adamy do lod贸wki na oko艂o 24godziny.

Po tym czasie dodajemy posiekany koperek,偶elatyn臋 i wod臋.


Wszystko dok艂adnie wyrobi膰 aby masa sta艂a si臋 kleista

Mi臋sn膮 mas臋 przek艂adamy do szynkowaru.

Szynk臋 parzy膰 w temperaturze 75-80 stopni C do momentu a偶 wyr贸b w 艣rodku uzyska 72 stopnie C.

Szynk臋 pozostawi膰 do wystudzenia w temperaturze pokojowej a nast臋pnie prze艂o偶y膰 do lod贸wki.

Nast臋pnego dnia szyneczka jest gotowa.

Smacznego 馃グ.


Podajemy z ulubionymi dodatkami 馃グ.

Nast臋pnym razem pier艣 kurczaka zamieni臋 na udo.

Szyneczka w smaku dobra ale jak dla mnie troch臋 za sucha.

M臋偶owi za艣 bardzo smakuje wi臋c zdania s膮 podzielone.


Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz