wtorek, 16 maja 2023

Indyk z zielonym pesto


 Dzień dobry 😘

Dzisiaj kochani mam dla was pomysł na 🦃.

Pierś indyka z zielonym pesto, makaronem z czarnego sezamem i mix warzyw z wody🥰.

Kocham takie obiadki🥰🥰🥰🥰.

Miłego wieczoru 😘


Składniki na 1 porcję:

150g piersi z indyka

Łyżka zielonego pesto

Sól,papryka czerwona i pieprz kolorowy do smaku

Olej rzepakowy 1 łyżka


Przygotowanie:

Mięso z indyka kroimy w paski.

Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy,olej i mieszamy .

Odkładamy na minimum pół godziny.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso, mieszamy i dusimy do miękkości.

Gdy mięso puśćcie soki i będzie miękkie, dodajemy pesto (jeśli jest mało sosu opcjonalnie można dodać odrobinę wody).

Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę dusić.

Ściągamy patelnię z ognia.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🥰



niedziela, 14 maja 2023

Sałatka z makaronem, serem feta i cukinią.


 Szybki obiad czyli makaron z serem feta, cukinią i pomidorami koktajlowymi.

Składniki:

Cukinia 150g

Pomidorki koktajlowe 120g

Ser feta 100g

Makaron penne pełnoziarnisty 70g

Oliwa 10g

Sól i pieprz do smaku

Szczypiorek


Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Ser pokroić w kostkę.

Cukinię myjemy i kroimy w plasterki a następnie w słupki.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Szczypiorek siekamy.

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, wrzucamy cukinię i chwilę smażymy.

Ściągamy z ognia, dodajemy pomidorki oraz resztę oliwy.

Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz.

Na górę układamy porcję sera, posypujemy szczypiorkiem oraz świeżo mielony pieprz kolorowym.

Smacznego.

Indyk z pesto bazylikowym


 Indyk z grilla.

Podany w towarzystwie pesto, orzechów,kaszy i fasolki szparagowej.

Ktoś chętny?

Składniki:

Fasola szparagowa 180g

Indyk 150g

Kasza pęczak 60g

Kilka orzechów (mieszanka)

Pesto z bazylii łyżeczka

Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

Mięso doprawić solą i pieprzem.

Upiec na patelni,w piekarniku lub tak jak u mnie na grillu elektrycznym.

Na upieczone mięso nałożyć cienką warstwą pesto, posypać orzechami i gotowe.

Podajemy z kaszą i fasolką.

niedziela, 23 kwietnia 2023

Sałatka z grillowanymi szparagami i szpinakiem.


 Sałatka z grillowanymi szparagami, kurczakiem i szpinakiem.

Lekka,smaczna i szybka w przygotowaniu.

Polecam.


Składniki na 1 porcję:

Szpinak 50g

Szparagi 4 sztuki

Pomidorki koktajlowe 6 sztuk

Udo z kurczaka 100g

Sól i pieprz do smaku

Oliwa z oliwek

Ulubione przyprawy

Oregano


Przygotowanie:

Z mięsa usuwamy kość, doprawiamy do smaku

(sól, pieprz,rozmaryn).

Polewamy oliwą i odkładamy na bok.

Szpinak wyjmujemy na talerz.

Pomidorki kroimy na pół.

Oliwę mieszamy z oregano, solą i pieprzem.

Szparagi umyć i wysuszyć, odłamać im zdrewniałe końcówki.

Na grillu ułoży mięso oraz szparagi.

Szparagi zdejmujemy z grilla po 5-6 minutach.

Mięso grillujemy dłużej.

Po upieczeniu mięso ściągamy z grilla i odkładamy na bok.

Na szpinaku układamy pomidorki,pokrojone w kostkę mięso i pokrojone w 3-4 cm kawałki szparagi .

Wszystko polewamy sosem.

Smacznego.

Ja użyłam grilla elektrycznego.


Sałatka z mozzarellą i szpinakiem.


 Sałatka z mozzarellą i szpinakiem.


Składniki:

Pomidor 120g

Mozzarella 75g

Szpinak 50g

Oliwa 15g

Oregano 1g

Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Pomidor myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę

(ja używam pomidorków koktajlowych).

Mozzarella wyjmujemy z wody, kroimy w kostkę.

Na talerz przekładamy szpinak, dodajemy resztę składników.

Oliwę mieszamy z przyprawami, polewamy tak przygotowanym sosem sałatkę.

Smacznego.

Sałatka z pomidorów i kiełków rzodkiewki.


 Sałatka z pomidorów i kiełków rzodkiewki.

Pasuje idealnie do pieczonego pstrąga i grillowanej cukini.

Składniki:

Pomidorki koktajlowe 120g

Kiełki rzodkiewki 24g

Oliwa z oliwek 10g

Pestki dyni 10g

Sok z cytryny 6g

Rozmaryn 4 g 

Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Sok z cytryny wymieszać z oliwą i rozmarynem.

Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół.

Przekładamy do miski,dodajemy resztę składników.

Doprawiamy do smaku,mieszamy i gotowe.

Smacznego.



Przepis na pstrąga ⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

http://kasiapichci.blogspot.com/2017/05/pstrag-z-piekarnika.html?m=1


wtorek, 18 kwietnia 2023

Sałatka z grillowaną cukinią.


Szybka sałatka z grillowaną cukinią,
serem feta i pomidorami koktajlowymi.

Składniki na jedną porcję:

Cukinia 300g
Pomidorki koktajlowe 100g
Ser feta 100g
Oliwa 10g (1 łyżka)
Sól himalajska i pieprz kolorowy do smaku
Kiełki rzodkiewki do dekoracji

Przygotowanie:
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Następnie grillujemy ją na patelni
(u mnie grill elektryczny)
Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Ser feta wyjmujemy z opakowania i kroimy w kostkę.
Na talerzu układamy porcję cukini, następnie pomidory i ser.
Wszystko doprawiamy do smaku, polewamy oliwą i dekorujemy kiełkami.
Smacznego.

niedziela, 16 kwietnia 2023

Smażona botwinka


Smażona botwinka z jajkiem sadzonym i makaronem.

Niby dziwne połączenie a danie naprawdę smaczne.

Czasami proste składniki potrafią zaskoczyć.

Dla mnie danie na 5+ .

Polecam.


Składniki:

Pęczek botwinki bez buraków

Średniej wielkości cebula

1-2 ząbki czosnku

Sól, pieprz, kurkuma do smaku

(można użyć swoich ulubionych przypraw)

Masło 


Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło.

Następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wszystko chwilę smażymy.

Liście botwinki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Dodajemy do cebuli, doprawiamy według uznania i smażymy.

Gdy warzywa są już miękkie,za pomocą łyżki przesuwamy je na bok patelni.

Na patelnię wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem.

Smażymy pod przykryciem do momentu aż jajka się zetną.

Podajemy z ulubionymi dodatkami

(makaron ryżowy z czarnym sezamem).

Smacznego.


Ja się zakochałam w tym smaku, może i wam będzie smakować 😉.





sobota, 15 kwietnia 2023

Omlet z sosem jogurtowy.


Szybki omlet z sosem jogurtowym.

Składniki na 1 porcję:

Jajka 3 sztuki

Ogórek zielony 80 g 

Rzodkiewki 60 g 

Jogurt naturalny 40 g 

Kiełki rzodkiewki według uznania

Olej rzepakowy 10 g 

Sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski, mieszamy i smażymy omlet na rozgrzanej patelni.

Po usmażeniu zwijamy na 3 części, przekładamy na talerz.

Ogórek myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce.

Tak samo robimy z rzodkiewkami.

Do miski dodajemy resztę składników (oprócz kiełek), doprawiamy, mieszamy i gotowe.

Na upieczony wcześniej omlet, układamy porcję sosu.

Górę omletu posypujemy kiełkami.

Smacznego.



poniedziałek, 10 kwietnia 2023

Kasza pęczak z indykiem i fasolką szparagową.


 Kasza pęczak z indykiem i fasolką szparagową.

Składniki na 1 porcję:

Fasola szparagowa 150g

Mięso z piersi indyka 100g

Kasza pęczak 60g

Pomidor 30g (mogą być suszone)

Sól, pieprz, czerwona papryka do smaku.

Oliwa z oliwek

Mała cebula

Ząbek czosnku 

Pietruszka zielona




Przygotowanie:

Kaszę ugotować na miękko.

Mięso poddusić na patelni razem z cebulą i czosnkiem.

Przełożyć do kaszy.

Dodać ugotowaną fasolkę, pomidor i przypraw.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Smacznego.

Sałatka makaronowa z brokułami.


 Sałatka makaronowa z brokułami.

Prosta, szynka w przypadku,no i smaczna 😉.


Składniki na jedną dużą porcję:

Brokuł 250g

Oliwa z oliwek 10g

Suszone pomidory 21g

Makaron penne pełnoziarnisty 35g

Sól, pieprz, kurkuma do smaku


Przygotowanie:

Brokuł ugotuj razem z makaronem.

Odcedź, przełoż do miski.

Dodaj resztę składników,dopraw do smaku.

Na koniec Dadaj oliwę,wymieszaj.

Smacznego.



sobota, 8 kwietnia 2023

Pasta jajeczna z warzywami

 

Pasta jajeczna lub sałatka z jajek jak to woli😉.

Szybka w przygotowaniu,kilka prostych składników a smak🥰🥰🥰🥰🥰🥰.
Kto chętny spróbować?

Składniki na 1 dość dużą porcję:

Papryka czerwona 140g
Jajka 2szt
Ogórek zielony 40g
Oliwa 10g
Pietruszka zielona według uznania
Sól, pieprz, kurkuma do smaku

Przygotowanie:
Paprykę przecinamy na pół wyjmujemy gniazdo, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Ogórek myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W misce mieszamy wszystkie wcześniej przygotowane składniki, dodajemy przyprawy, pietruszkę oliwę i mieszamy.
Smacznego.

Podajemy z ulubionym pieczywem.

czwartek, 6 kwietnia 2023

Sałatka makaronowa z brokułami, papryką i pietruszką.


Sałatka makaronowa z brokułami, papryką i pietruszką.

Składniki:

Brokuł 250g

Papryka czerwona 140g

Makaron penne pełnoziarnisty 105g

Jogurt naturalny gesty 40g

Pietruszka zielona 5g

Sól, pieprz, kurkuma do smaku


Przygotowanie:

Makaron gotujemy w jednym garnku z brokułami.

Odcedzamy.

Pietruszkę siekamy.

Paprykę kroimy w kostkę, przekładamy do miski z makaronem.

Dodajemy przyprawy,jogurt oraz pozostałe składniki.

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Podajemy z sadzonym jajkiem.

Smacznego.


wtorek, 4 kwietnia 2023

Makaron penne z kurczakiem, fasolką szparagową, pieczarkami i papryką.


 Makaron penne z kurczakiem, fasolką szparagową, pieczarkami i papryką.

Taki pomysł na obiadek 😉.

Ktoś chętny?


Składniki na 1 porcję:

Fasolką szparagowa mrożone 220g

Papryka czerwona 140g

Makaron penne (pełnoziarnisty) 105g

Pieczarki 100g

Mięso z piersi kurczaka około 120-150g

Mała cebula

Oliwa z oliwek 20g

Sól i pieprz do smaku

Papryka ostra opcjonalnie 


Przygotowanie:

Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy kurczaka, przyprawić według uznania, wymieszać i chwilę smażyć.

Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki a po chwili paprykę pokrojoną w kostkę.

Makaron oraz fasolkę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Wszystkie składniki razem wymieszać.

Doprawić według uznania.

Smacznego 


poniedziałek, 3 kwietnia 2023

Mięso z piersi kurczaka z warzywami


 Mięso z piersi kurczaka duszone z warzywami.

Szybko,prosto i smacznie.


Składniki na 1 porcję:

Mięso z piersi kurczaka 150g

Marchewka 45g

Oliwa 10g

Majeranek, tymianek po 4g

Ziele angielskie 2 kulki

Liść laurowy 1 sztuka 

Sól pieprz do smaku

Ziemniaki 230g


Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Mięso pokroić w kostkę, doprawić.

Marchewkę obrać, umyć, pokroić dowolnie

(u mnie cienkie plastry).

Na oliwie zeszklić marchewkę oraz ziemniaki.

Dodać przyprawy, 0.5 szklanki wody i wymieszać.

Następnie dodajemy mięso i dusimy wszystko razem około 15-20 minut.

Gdy woda odparuje,danie jest gotowe.

Posypujemy pietruszką.

Smacznego.


piątek, 31 marca 2023

Polędwica z indyka duszona z pieczarkami i kukurydzą.


Indyk duszony z pieczarkami i kukurydzą.

Składniki na 1 porcję:
Polędwica z indyka 150g
Pieczarki 120g
Ryż brązowy 100g
Kukurydza konserwowa 75g
Olej 10g
Rosół lub wywar warzywny około 200g
Czosnek 1 ząbek
Curry 2g
Sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:
Czosnek siekamy.
Pieczarki kroimy w plasterki.
Mięso kroimy w dość dużą kostkę.
Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy czosnek,pieczarki i chwilę smażymy.
Następnie dodajemy mięso, sól oraz pieprz, mieszamy.
Chwilę podsmażyć.
Teraz stopniowo wlewamy bulion warzywny.
Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje a mięso będzie miękkie.
Dodajemy kukurydzę, mieszamy.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie mieszamy z curry i przekładamy na talerz.
Na górę układamy porcję duszonego mięsa.
Posypujemy koperkiem.
Smacznego.

Sos jeśli ktoś ma ochotę może zagęścić mąka.


czwartek, 30 marca 2023

Ryba duszona z bazylią i koperkiem.


Dorsz duszony z bazylią i koperkiem.
Podany w towarzystwie ryżu brązowego,to świetny pomysł na lekki i pyszny obiad 
Polecam.

Składniki na 1 porcję:
Filet z dorsza 200g
Ryż brązowy 100g
Oliwa z oliwek 10g
Koperek 8g
Bazylia 3-4g

Przygotowanie:
Rybę doprawić solą, pieprzem i bazylią.
Polać oliwą i dusić na patelni pod przykryciem kilka minut.
Dodać koperek, ewentualnie doprawić według uznania.
Podawać z ugotowanym ryże z odrobiną masła i przypraw.
Smacznego.

Jeśli mamy rybę mrożoną, wcześniej należy ją rozmrozić.

środa, 29 marca 2023

Serek wiejski z truskawkami.


 Serek wiejski z truskawkami i orzechami nerkowca.

Świetny pomysł na pyszne śniadanko, sprawdzi się również jako małe co nieco 😉.


Składniki:

Serek wiejski light 150-200g

Truskawki 150g

Orzechy nerkowca 10g

Cynamon 2-3g według uznania

Opcjonalnie bułka lub jakieś inne pieczywo


Przygotowanie:

Serek mieszamy z cynamonem, przekładamy na talerz.

Truskawki myjemy, odcinamy zielone końcówki, kroimy na pół i układamy na serku.

Orzechy siekamy i posypujemy górę naszego serka.

Smacznego 


poniedziałek, 27 marca 2023

Sałatka z serem feta i kiełkami rzodkiewki.

Sałatka z serem feta i kiełkami rzodkiewki.

Podana w towarzystwie kurczaka pieczonego w oregano i 🍋.


 Składniki na sałatkę:

Pomidor 120g

Sałatka masłowa 120g

Ser feta 100g

Kiełki rzodkiewki według uznania

Bazylia, majeranek sól i pieprz do smaku

Oliwa z oliwek 1 łyżka


Przygotowanie:

Warzywa myjemy, osuszamy i pomidora kroimy w ósemki a sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.

Ser feta kroimy w kostkę.

Przyprawy mieszamy z oliwą.

Na talerzu układamy porcję sałaty, następnie dodajemy pomidor,ser,kiełki i wszystko polewamy sosem.

Smacznego.



Udka kurczaka pieczone w piekarniku z oregano i 🍋.

Składniki:

Mięso z uda kurczaka 2szt. (380g)

Oliwa z oliwek 1-2 łyżki

Sok z cytryny 1-2 łyżki

Sól pieprz do smaku 

Oregano około 3-4 g


Przygotowanie:

Przyprawy mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny.

Następnie taką marynatą nacieramy nasze mięsko.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 40-45minut.


Smacznego.



czwartek, 23 marca 2023

Grzanki z serem gorgonzola i orzechami


 Idealne śniadanko na niedzielę lub pyszna przekąska w ciągu dnia 🥰.

Grzanki z serem gorgonzola i orzechami.

Kto chętny?


Składniki:

1 bagietka

Ser gorgonzola

Kilka orzechów włoskich

Masło


Przygotowanie:

Bagietkę kroimy na kromki, smarujemy delikatnie masłem i smażymy na patelni.

Orzechy uprażyć na suchej patelni.

Gdy pieczywo ładnie się zarumieni, odkładamy na bok i na jeszcze ciepła grzankę,układamy porcję sera oraz orzechów.

Podajemy zaraz po przyrządzeniu.

Smacznego.


niedziela, 19 marca 2023

Makaron z sosem pomidorowym, boczkiem i mozzarellą.


Makaron z sosem pomidorowym, boczkiem i mozzarellą.

Składniki na sos:

2 łyżki oliwy


1/2 małej cebuli


1-2 ząbeki czosnku


1 puszka (400 g) krojonych pomidorów


1/2 łyżeczki cukru


Sól i świeżo mielony pieprz do smaku 


1 łyżeczka suszonego oregano


1 łyżka masła


1/4 szklanki wina (białego lub czerwonego)


Dodatkowo:

Makaron tagliatelle


150g boczku wędzonego


Ser mozzarella


Świeże listki bazylii 


Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ser wyjmujemy z zalewy, kroimy w plasterki i rwiemy na mniejsze kawałki.

W garnku, rondlu lub na patelnię wlewamy oliwę i podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek.

Następnie dodajemy pomidory, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, oregano, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Teraz należy dodać masło oraz wino i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut,od czasu do czasu mieszając.

Na koniec wszystko dokładnie należy zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę.

Boczek wędzony kroimy w cienkie plasterki i za pomocą grilla elektrycznego lub patelni przygotowujemy chipsy.

Teraz wystarczy makaron połączyć z sosem,na górze ułożyć kilka chipsów z boczku,ser oraz kilka liści świeżej bazylii.

Smacznego.


Przepis na domowy boczek ⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

https://kasiapichci.blogspot.com/2023/02/boczek-wedzony.html?m=1

Omlet marchewkowy z jabłkiem, serem gorgonzola i orzechami.


 Omlet marchewkowy z jabłkiem, serem gorgonzola i orzechami.

Takie śniadanko zagościło dzisiaj na stole🥰.

Bardzo prosty do przygotowania,smaczny i lekki jak chmurka.

Dodatki oczywiście można zmienić.


Składniki na omlet:


2 jajka

100g marchewki starej na tarce o małych oczkach 

Łyżka jogurtu naturalnego

Sól pieprz do smaku

0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki mąki (z brązowego ryżu)


Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka wymieszać z marchewką, jogurtem, solą, pieprzem, mąka i proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli.

Następnie wszystko dokładnie razem wymieszać.

Omlet smażyć z obu stron po kilka minut.

Po usmażeniu omletu na górę dodałam,kilka liści sałaty masłowej, około 35g sera gorgonzola,20g uprażonych włoskich orzechów i około 100g jabłka pokrojonego w pół plasterki.

Smacznego.

wtorek, 14 marca 2023

Sałatka z wędzoną makrelą.


Sałatka z wędzoną makrelą, kiszonym ogórkiem i jajkiem.

Składniki na jedną porcję:

100g sałaty masłowej 

100g ogórka kiszonego

100g makreli wędzonej 

2 jajka 

Sól,pieprz ziołowy,sok z cytryny do smakui

Ewentualnie olwa z oliwek 


Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy,obieramy i kroimy na ćwiartki.

Ogórek kroimy na pół i w grubsze plasterki.

Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki.

Makrelę obieramy z ości i dzielimy na mniejsze kawałki.

Na talerzu układamy porcję sałaty, dodajemy ogórki, rybę i jajka.

Wszystko doprawiamy według uznania i skrapiamy oliwą oraz cytryną.

Smacznego.





poniedziałek, 13 marca 2023

Steki wołowe z grilla


Steki wołowe z grilla to jedno z moich ulubionych dań nie tylko podczas majówki.

Tym razem przygotowane w domu na patelni grillowej.

Wyszło pysznie 😍


Składniki :

Mięso na stek Rozbef- Antrykot - Polędwica- Ligawa.

Oliwa

Sól pieprz do smaku 


Przygotowanie :

Godzinę lub najmniej 30 minut przed smażeniem mięso należy wyjąć z lodówki by nabrało temperatury pokojowej.

Wybrany kawałek mięsa kroimy na steki o grubości 3-4 cm.

Wołowinę nacieramy oliwą czarnym świeżo mielonym pieprzem i solą .

Steki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej 2-4 minuty w zależności od tego jaki stopień wysmażenia chcemy osiągnąć.

Do obracania mięsa używamy łopatki lub szczypców a nie widelca.

Mięsa nie można nakłuwamy. 

Po usmażeniu mięso odkładamy na bok aby  odpoczęło (ok. 3-5 min ).

W tym czasie soki rozłożą się równomiernie w steku.

Podajemy z ulubionymi dodatkami (kasza z warzywami)😍

SMACZNEGO.

Sałatka z wędzonym boczkiem i jajkiem sadzonym.

 



Sałatka z wędzonym boczkiem i jajkiem sadzonym.


Składniki:

Sałata masłowa według uznania (60g)

Papryka czerwona według uznania (45g)

Ogórek zielona według uznania (40g)

Boczek wędzony według uznania (52g po wytopieniu)

Jajko

Sól, pieprz do smaku

Ewentualnie oliwa z oliwek 

Masło 


Przygotowanie:

Jajko smażymy na maśle,do momentu aż ładnie się zetnie, doprawiamy solą i pieprzem .

Sałatę, paprykę oraz ogórek myjemy, osuszamy i kroimy według uznania, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.

Boczek układamy na patelni grillowej (u mnie grill elektryczny) i smażymy do momentu aż boczek będzie chrupiący.

Na talerzu układamy porcję sałaty, następnie ogórka,papryki, wszystko doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie można dodać jeszcze oliwę).

Na górę układamy boczek i jajko sadzone.

Smacznego.


poniedziałek, 6 marca 2023

Humus z awokado

Humus z awokado.


Składniki:

Puszka ciecierzycy 

1 większe lub 2 mniejsze awokado

1-2 ząbki czosnku kto jak lubi

Sok z limonki lub cytryny według uznania 

1 garść świeżej kolendry lub pietruszki 

Sól i pieprz do smaku 

Oliwa z oliwek

Zimna wody

Kilka łyżek tahini lub prażonego sezamu


Przygotowanie:


Cieciorkę odsączamy z wody.

W misie robota umieszczamy cieciorkę,obrane awokado,tahini,kolendrę, czosnek,wodę  oraz sok z limonki.

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładką pastę.

Jeśli pasta okażę się zbyt gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę wody.

Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Chwilę mieszamy i gotowe.

Podajemy z świeżym chlebem lub grzankami.

Smacznego.


#humus #humuszawokado #pastadochleba

#pasta #smarowidlo #awokado

#zfrowapasta #cosnachleb #sniadanie

wtorek, 28 lutego 2023

Wątróbka z kurczaka w słoiku z piekarnika


 Wątróbka drobiowa z piekarnika.


Składniki:

Około 600g wątróbki drobiowe

2 średniej wielkości cebule

1 duże jabłko

Przyprawy do smaku (sól, pieprz, majeranek)

2 ząbki czosnku

Zielona pietruszka według uznania 

Około 20g masła 


Przygotowanie:

Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy.

Wątróbkę oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki.

Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, pietruszkę i dokładnie mieszamy.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.

Jabłko myjemy, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne.

Następnie przecinamy jeszcze raz na pół i kroimy w pół plastry.

Na spód słoika układamy porcję cebuli, następnie jabłka, wątróbki i tak na przemian do wyczerpania składników.

Ostatnią warstwą muszą być jabłka lub cebula.

Na koniec dodajemy porcję masła.

Wszystko przykrywamy folią aluminiową.

Słoiki z wątróbką układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok 30-40 minut.

Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarników nie jest równy.

Podajemy zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami.

U mnie taka wątróbka została podana z ogórkami w curry i pieczonymi ziemniakami.

⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

https://kasiapichci.blogspot.com/2019/08/ogorki-w-kurkumie-i-saatka-z-kapusty-to.html?m=1

Smacznego.


Taką wątróbkę z piekarniku można zrobić również w naczyniu żaroodpornym.

Przypraw użyłam 10g soli i po 5g pieprz oraz majeranku.

Oczywiście doprawiamy według siebie 😉





poniedziałek, 27 lutego 2023

Pasta z fasoli


Pasta z fasoli.

Świetnie się sprawdzić na śniadanie jako dodatek do chleba lub z warzywami jako mała przekąska.

Polecam.



Składniki:

Puszka białej fasoli 

1-2 ząbki czosnku

Sok z cytryny do smaku 

Majeranek, sól, świeżo mielony pieprz do smaku 

Oliwa z oliwek

Prażonym słonecznikiem według uznania

Opcjonalnie woda (jeśli pasta będzie za gęsta)




Przygotowanie:

Czosnek obrać i przełożyć do miski.

Fasolę odcedzić.

Całość doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz sokiem z cytryny i zmiksować na gładką pastę za pomocą blendera powoli wlewając oliwę.

Gotową pastę wymieszać z prażonym słonecznikiem.

Przełożyć do miski z góry skropić oliwą,udekorować słonecznikiem, majerankiem i pieprzem.

Smacznego.




Ja dodałam 2 ząbki czosnku, pasta jest dość intensywna w smaku.


środa, 22 lutego 2023

Sałatka ze śledziem z puszki.


Szybka,prosta i smaczna sałatka 🥗
Sałatka ze śledziem z puszki.
Jeśli ktoś chętny zapraszam po przepis😉.

Składniki:
1 puszka śledzia w oleju
Sałata masłowa (100g)
Pomidor (100g)
Papryka czerwona (100g)
2 jajka od szczęśliwych kurek
Pietruszka zielona
Sól i pieprz ziołowy do smaku
Czerwona słodka papryka
Olej lub oliwa

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
Rybę odsączamy z oleju, dzielimy na mniejsze kawałki i odkładamy na bok.
Warzywa myjemy i osuszamy.
Następnie sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, paprykę kroimy w kostkę a pomidora w ćwiartki.
Na talerzu układamy porcję sałaty a następnie resztę warzyw.
Na górę układamy kawałki ryby oraz jajka.
Wszystko polewamy olejem wymieszanym z przyprawami oraz pietruszką.
Smacznego.


wtorek, 21 lutego 2023

Zapa krem z warzyw





Zupa pomidorowo-warzywna🥰.

Składniki:
Bulion wołowy lub warzywny około 1l
2 łyżki oleju rzepakowego
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
Ostra papryka mielona według uznania 
2 ziemniaki 
2 małe liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 marchewki średniej wielkości 
2 średnie czerwone papryki
1 puszka pomidorów krojonych 
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Marchewkę obrać i pokroić w plastry lub pół plastry.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego.
Wrzucić cebulę i czosnek, przemieszać i smażyć przez chwilę do czasu aż cebula się zeszkli. 
Następnie dodać marchewkę i chwilę smażymy.
Do garnka wlać bulion dodać pomidory w puszcze, ziele angielskie i liście laurowe, zamieszać. Przykryć garnek pokrywką i gotować na średnim ogniu.
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę.
Dodać do zupy i gotować kilka minut.
Na koniec dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne kilka minut.
Gdy warzywa będą miękkie, do zupy dodajemy 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, wszystko wymieszać i gotować jeszcze przez kolejne kilka minut.
Jeśli jest potrzeba zupę doprawiamy.
Wyjmujemy ziele i liść laurowy,miksujemy na gładką masę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Ja podałam taką zupkę z wędzonym serem twarogowym, pestkami dyni, grzankami z chleba razowego i świeżymi pomidorami koktajlowymi.
Smacznego.

Jeśli zupa jest za gęsta,dolewamy bulionu.
Wszystko zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać.

Przepisy na serek wędzony typu włoskiego ⬇️⬇️⬇️

 

Sałatka z awokado


 Dzień dobry 😘

Na śniadanko Kaśka zrobiła sałatkę z awokado i jajkiem 🥰.

Polecam 😉


Składniki:

Kilka liści sałaty masłowej (3szt.)

Małe 🥑

Kilka pomidorów koktajlowych (6szt)

Jajko (2szt)

Ulubione przyprawy (sól, pieprz, czerwona papryka ostra, bazylia)

Majonez (mała łyżeczka Kielecki 🥰)


Przygotowanie:

Jajka gotujemy według uznania (u mnie na twardo).

Sałatę myjemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze kawałki.

Pomidork myjemy,i kroimy na pół.

Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i miąższ.

Pestkę wyrzucamy a miąższ kroimy w kostkę.

Teraz wszystkie składniki (oprócz jajek)mieszamy w misce.

Wykładamy na talerz.

Posypujemy przyprawami według uznania,na wierzchu układamy jajka.

Taką sałatkę podałam w towarzystwie grzanek z chleba żytniego.

Smacznego.


Ilość składników na jedną porcję są podane w nawiasach.

Ale to jest porcja dla mnie 😉😂.

Każdy może dodać dowolną ilość składników jak i przypraw.

Domowa szynka z drobiu


 Dzień dobry kochani 😘.

Kolejna domowa szynka gotowa😉.

Tym razem szyneczka z piersi kurczaka i uda indyka🤔.

Kto chętny zapraszam po przepis 😉.

Szyneczka drobiowa z koperkiem 🥰.


Składniki:

500g mięsa mielonego z uda indyka

4 średniej wielkości piersi kurczaka około kg 

Koperek według uznania 

Około 100 ml zimnej wody

1 łyżka (8 g) żelatyny

18 g peklosoli lub soli zwykłej na kg mięsa 

Ząbek czosnku można pominąć 


Przygotowanie:

Na początek piersi z kurczaka trzeba pokroić na mniejsze kawałki.

Następnie delikatnie rozbijamy mięsko tłuczkiem i przekładamy do miski, dodajemy sól, mięso z indyka, mieszamy i odkładamy do lodówki na około 24godziny.

Po tym czasie dodajemy posiekany koperek,żelatynę i wodę.


Wszystko dokładnie wyrobić aby masa stała się kleista

Mięsną masę przekładamy do szynkowaru.

Szynkę parzyć w temperaturze 75-80 stopni C do momentu aż wyrób w środku uzyska 72 stopnie C.

Szynkę pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej a następnie przełożyć do lodówki.

Następnego dnia szyneczka jest gotowa.

Smacznego 🥰.


Podajemy z ulubionymi dodatkami 🥰.

Następnym razem pierś kurczaka zamienię na udo.

Szyneczka w smaku dobra ale jak dla mnie trochę za sucha.

Mężowi zaś bardzo smakuje więc zdania są podzielone.


poniedziałek, 20 lutego 2023

Sałatka z wędzonym kurczakiem, jajkiem i ogórkiem kiszonym.


 Sałatka z wędzonym kurczakiem, jajkiem i ogórkiem kiszonym.

Ktoś chętny?

Składniki na 1 porcję:

1 udko wędzone z kurczaka

2 duże jajka 

1 większy lub 2 mniejsze ogórki kiszone 

Koperek według uznania

Majonez według uznania (1 mała łyżeczka)

Sól,pieprz ziołowy do smaku lub zwykły jak kto woli 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w widoczną kostkę.

Koperek siekamy.

Mięso z kurczaka obieramy, kroimy w kostkę.

Ogórki również kroimy w kostkę.

Do miski dodajemy resztę składników, doprawiamy według uznania (uważajmy na sól, ponieważ ogórki są już dość słone), dokładnie mieszamy.

Przekładamy na talerz.

Taką sałatkę podałam w towarzystwie grzanek z chleba żytniego.

Smacznego.




sobota, 18 lutego 2023

Serek wiejski z gruszką i orzechami


 Serek wiejski z gruszką i orzechami to świetny,lekki i pyszny pomysł na deserek 🥰.

Uwielbiam takie połączenie smaków, chociaż na pewno nie wszystkim zasmakuje.

Jeśli lubicie takie połączenie smaków zapraszam po przepis 🤔😉.


Składniki:

100g serka wiejskiego

1 średniej wielkości gruszka

Około 20g płatków owsianych

Garść orzechów (mix)

Opcjonalnie łyżeczka miodu 


Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski blendera i miksujemy na gładką masę.

Przygotowaną masę przekładamy do szklanego naczynia i dekorujemy wierzch posiekanymi orzechami.

Smacznego 🥰.

Sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak





Sałatka z kaszy pęczak i kurczaka wędzonego.


Składniki: 

100 g ulubionej kaszy (pęczak)

300 g mięsa z uda wędzonego kurczaka 

Mała puszka kukurydzy konserwowej

3 jaja ugotowane na twardo

Majonez według uznania (1 niepełna łyżka)

Sól, pieprz ziołowy do smaku 


Przygotowania:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Następnie odcedzamy i studzimy.

Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Kurczaka kroimy w widoczną kostkę.

Jaja obrać i pokroić w drobną kostkę.

Do miseczki przesypać wystudzoną i ugotowaną kaszę.

Dodać resztę składników, doprawić według uznania  i dokładnie wymieszać.

SMACZNEGO.




sobota, 11 lutego 2023

Sałatka z serem feta, pomidorami i słonecznikiem.


 
Kolejna szybka sałatka na grilla i nie tylko.

Kilka prostych składników, dziesięć minut roboty i gotowe.

Polecam.

Ilość składników oczywiście dowolną,jak zwykle w nawiasach ile czego było u mnie.


Składniki:

Rukola (pół opakowania)

Szpinak (2 garście )

Ser feta (pół opakowania)

Pomidorki koktajlowe (10 sztuk)

Papryka stożkowa (średniej wielkości )

Ogórek gruntowy (mały)

Słonecznik według uznania

Sos francuski


Przygotowanie:

Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy, paprykę i ogórek w pół plastry,pomidorki na pół.

Ser feta kroimy w kostkę.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

Sos przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerz wykładamy porcję szpinaku i rukoli, mieszamy.

Na górę układamy resztę składników.

Wszystko posypujemy słonecznikiem i polewamy sosem.

Smacznego.










piątek, 10 lutego 2023

Sałatka z serem gorgonzola


 Prosta i szybka sałatka z kilka składników.

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla.

Polecam.


Składniki:

Ser gorgonzola (pół opakowania)

Kilka pomidorów koktajlowych (mix)

Rukola (według uznania )

Szpinak (według uznania )

Dość sporą garść mixu orzechów

(migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy laskowe)

Ulubiony sos do sałatek (włoski)


Przygotowanie:

Szpinak mieszamy z rukolą i wykładamy na talerz.

Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół.

Orzechy siekamy i uprażyć je na suchej patelni.

Ser kroimy w kostkę.

Sos przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na wcześniej przygotowany talerz układamy pomidory,ser oraz orzechy.

Przed podaniem polewamy sosem.

Smacznego.


W nawiasach jak zwykle umieszczone są ilości i jakie produkty dokładnie zostały użyte u mnie 😉.



wtorek, 7 lutego 2023

Sałatka jarzynowa


 Sałatka jarzynowa ❤️


  • Składniki:

  • 4 większe ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • Pół dużego selera lub jeden mniejszy
  • 4 jajka
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 1 małe jabłko 
  • 1 mała puszka zielonego groszku (Bonduelle)
  • Majonez według uznania (Kielecki)



Przygotowanie:

Warzywa myjemy i wkładamy do garnka z zimną wodą,
  •  gotujemy pod przykryciem do miękkości, przez ok. 30-40 minut.
  • Ugotowane warzywa odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
  • Jajka ugotować na twardo (ok. 5 - 6 minut licząc od zagotowania się wody), ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
  •  Ogórki pokroić w kostkę.
  •  Cebulę oraz jabłko obrać i pokroić również w kostkę.
  • Wszystkie składniki dodać do miski, wsypać dobrze odcedzony groszek.
  • Całość doprawić solą oraz pieprzem według uznania.
  • Na koniec dodać majonez i wszystko razem dobrze połączyć.

Smacznego.

Jeśli chodzi o sól i pieprz zawsze dodaję tyle o ile,
lepiej doprawić sobie samemu na talerzu  niż przesolić 😉.
Majonezu około 2 łyżki,nie lubię jak sałatka pływa 😂


sobota, 4 lutego 2023

Ser wędzony typu włoskiego z oliwkami, czosnkiem i papryką..

Wędzony serek typu włoskiego znacie, kochacie, uwielbiacie  i lubicie😍.

A co powiecie na taki serek w oliwie z oliwkami, czosnkiem i papryką 😋😉.

Ktoś chętny?

Jeśli tak zapraszam po przepis 😉🥰.


Składniki:

Jeden lub więcej wędzonych serków typu włoskiego

Olej lub oliwa ( olej rzepakowy tłoczony na zimno)

Ulubione przyprawy i dodatki 

(u mnie to oliwki, koperek, pietruszka, czosnek, papryka czerwona)

Przygotowanie:

Serek wędzony pokroić w widoczną kostkę i układać na przemian z dodatkami w słoiku.

Wszystko zalać olejem tak aby ser całkowicie był zakryty, zakręcić słoiki i wstawić do lodówki na kilka dni aby smaki się przegryzły.

Teraz najprzyjemniejsza część,degustacja 😋.

Smacznego.



Taki serek może stać dość długo w lodówce.

Ilość dodatków i ziół według uznania.

Do serka można dodać soli,ja jednak tego nie robie ponieważ takie serek używam do sałatek a sałatkę solę na końcu.

Smacznego!


Przepisy na serek wędzony typu włoskiego ⬇️⬇️⬇️

https://kasiapichci.blogspot.com/2023/02/wedzony-serek-typu-woskiego.html?m=1


Serek wędzony z suszonymi pomidorami i pieprzem ⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

https://kasiapichci.blogspot.com/2023/02/serek-w-oliwie-z-suszonymi-pomidorami.html?m=1


Sałatka z serem typu włoskiego w oleju ⬇️⬇️

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02QPV37JvoJxWruXwvKD5r1UcSXixioaJUgrAJmEdWuhRHhAhwaDpt7vksby6Y3GkXl&id=100063824672089


serek w oliwie z suszonymi pomidorami, chilli, pieprzem i majerankiem.


 Wędzony serek typu włoskiego znacie, kochacie, uwielbiacie i lubicie😍.

A co powiecie na taki serek w oliwie z suszonymi pomidorami, chilli, pieprzem i majerankiem 😋😉.

Ktoś chętny?

Jeśli tak zapraszam po przepis 😉🥰.


Składniki:

Jeden lub więcej wędzonych serków typu włoskiego

Olej lub oliwa

Ulubione przyprawy i dodatki(u mnie to przyprawa suszone pomidory z chilli,kolorowy pieprz, majeranek)

Przyprawy oczywiście według uznania


Przygotowanie:

Serek wędzony pokroić w widoczną kostkę i układać na przemian z przyprawami w słoiku.

Wszystko zalać olejem tak aby ser całkowicie był zakryta, zakręcić słoiki i wstawić do lodówki na kilka dni aby smaki się przegryzły.

Teraz najprzyjemniejsza część,degustacja 😋.

Smacznego.


Taki serek może stać dość długo w lodówce.


Smacznego!


Przepisy na serek wędzony typu włoskiego ⬇️⬇️⬇️

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=497469982390487&id=100063824672089

Placki owsiane z boczkiem


 

Witam kochani 😘

Kolejna odsłona placków owsianych 😍.

Tym razem z boczkiem 😋.

Życzę miłej niedzieli i dużo zdrówka 😘.


Składniki:

60g płatków owsianych

2 jajka

Ulubione dodatki

Sól pieprz do smaku


Przygotowanie:

Do kielicha blendera wkładamy płatki owsiane oraz jajka i miksujemy wszystko na gładką masę.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy nasze placki z 2 stron.

Z podanej ilości wychodzą około 4 sztuki.

Na upieczone placuszki układamy nasze dodatki.

Ja na spód placka dodałam rukolę,pomidor, sól pieprz a na górę boczek (boczek wcześniej podsmażyć na patelni).

Smacznego.


Do placków nie dodawałam soli ale wy możecie dodać jeśli macie ochotę 😉

Udka po kujawsku


Udka po kujawsku.

Polecam.


Składniki ;

3-4 udka z kurczaka

Ulubione przyprawy

Majonez

Ketchup

Około pół szklanki tartej bułki

2 ząbki czosnku 

Kilka kropli oliwy


Mięso myjemy osuszamy dodajemy ulubione przyprawy oliwę i mieszamy. 

U Czyżaków sól pieprz czosnek papryka słodka i ostra.

Odkładamy na noc do lodówki.

W miseczce mieszamy około 2 łyżki majonezu i 2 łyżki ketchupu.

Smarujemy górę naszych udek.

Następnie tak przygotowane mięso obtaczamy z jednej strony w tartej bułce.

Układamy na blaszce i pieczemy około 30-45 minut w 180st. 

Po upieczeniu wykładamy na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie frytki z piekarnika i marchewka z groszkiem.

Smacznego.

piątek, 3 lutego 2023

Krupnik z grzybami


 Tak mnie naszło ostatnio na jakąś zupę z kaszą pęczak 😉no to mamy to 💪🥰.

Krupnik z  kaszą pęczak, grzybami i mięskiem 🥰.


Składniki:

Około 500g mięsa wieprzowego (żeberka)

100g kaszy pęczak

1 pietruszka

Mały seler

1 duża marchewka

Mała cebula 

3-4 mniejsze ziemniaki

Około 200g grzybów

Sól,pieprz,kostką warzywna do smaku

Zielona pietruszka 


Przygotowanie:

Do większego garnka wkładamy żeberka,zalewamy wodą,dodajemy umyte i pokrojone grzyby oraz obraną i przekrojoną na pół cebulę.

Wszystko doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, kostką lub co tam dodajecie do zupy.

Taki wywar gotujemy do miękkości mięsa.

Następnie mięso wyjmujemy razem z cebulę, dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa

i wsypujemy kaszę.

Gotujemy do miękkości.

Ugotowane mięso obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.

Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.

Na koniec jeśli jest potrzeba zupę doprawić po swojemu.

Smacznego.


Warzywa można zetrzeć na tarce jeśli ktoś woli,wtedy najpierw dodajemy kaszę a gdy będzie miękka dodajemy warzywa.

Grochówka z kociołka


 Dzień dobry wszystkim w ten niedzielny poranek 😘😘😘😘.

Jak się spało?

Wczoraj na obiadek była grochówka z kociołka 🥰 wyszła naprawdę pyszna😋😋😋😋😋.

Kto chętny zapraszam po przepis 😉

Życzę miłego dnia dużo ☀️ i pysznych obiadków 🥰


Składniki:

300-350g łuskanego grochu

800 g wędzonych żeberek

500 g ziemniaków 

200 g kiełbasy śląskiej lub innej 

300 g wędzonego boczku 

3 marchewki

1 pietruszka

2,5 łyżki majeranku 

3 liście laurowe

4 kulki ziela angielskie

5-7 kulek czarnego pieprzu

1 kostka warzywna (najlepiej domowa)


Przygotowanie:

Groch moczymy przez kilka godzin(najlepiej całą noc).

Do kociołka wlewamy wodę (tak do połowy jego wysokości) i umieszczamy go nad paleniskiem. Dodajemy pokrojone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie,kulki pieprzu i kostkę rosołową (można pominąć i użyć tylko soli).

Zamykamy garnek i zostawiamy na około 30-50 minut aż żeberka będą miękkie.

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do naszego wywaru z żeberek.

Żeberka można w tym momencie wyjąć ostudzić i obrać lub zostawić w garnku i podać później w całości (u mnie opcja nr.2).


Cebulę siekamy, smażymy na osobnej patelni razem z pokrojonym boczkiem i kiełbasą.

Przekładamy do garnka (teraz też dodajemy obrane mięso z żeberek, jeśli wybraliście opcję nr.1).

Mieszamy całość, wsypujemy nasz groch, dodajemy majeranek.

Teraz należy naszą grochówkę naprawdę często mieszać, aby nie przywarła do dna.

Opcjonalnie w trakcie gotowania dolewamy wodę(u mnie nie było to konieczne), aby grochówka nie była za gęsta.

Gotujemy wszystko do miękkości, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Smacznego.


W oryginalnym przepisie grochu było 500g.

Mnie się wydawało że to za dużo na pojemność mojego kociołka.

Dobrze zrobiłam dając mniej, grochówka wyszła super.

Użyłam garnka o pojemności 5l.

Zupa z sałaty



Zupa z sałaty.


Składniki:
1-1,5l bulionu drobiowego
1 duża główka sałaty masłowej lub mix sałat
Ząbek czosnku 
3 łyżki kwaśnej śmietany
Sól, pieprz do smaku 
4 jaja ugotowane na twardo
Koperek

Przygotowanie:
Sałatę dokładnie wypłukać, drobno pokroić(ja użyłam mixu sałat)
Do gotującego się bulionu dodać sałatę.
Gotujemy 5-10minut.
Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba.
Śmietanę rozmieszać z odrobiną zupy, by się zahartowała, wlać do garnka.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekanym koperkiem.
Smacznego 

Ja zamiast kwaśnej śmietany dodałam śmietanę 30% i cytrynę do smaku.

Podobną zupę robiła moja mama😋.