piątek, 3 lutego 2023

Wędzony serek typu włoskiego


 Wędzone serki typu włoskiego 🥰


Składniki:

Sól kuchenna 80g

(Dla mnie to za dużo 60gr na litr wody wystarczy)

Woda przegotowana

Ser typu włoskiego 


Zaczynamy od solanki 

W litrze ciepłej wody rozpuszczamy 60gr soli kuchennej.

Odstawiamy do ostygniecia.

Serki wkładamy do zimnej zalewy na ok 24godz

(ja użyłam serów z Lidla pilos )


Po tym czasie wodę się odlewa a ser obtaczamy w ulubionych przyprawach lub zostawiamy bez przypraw (ja wolę bez mąż z ziołami ).

Serki dokładamy na ruszta i pozostawiamy na minimum 2godz niech sobie odpoczywają,tak zwane osuszanie czy jakos tak 😜

Następnie wstawiamy serki do wędzarni.

Wędzimy do uzyskania odpowiedniego koloru w 50-60stopniach.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz