pi膮tek, 3 lutego 2023

Zupa pomidorowo-warzywna.


 Zupa pomidorowo-warzywna馃グ.


Sk艂adniki:

Bulion wo艂owy lub warzywny oko艂o 1l

2 艂y偶ki oleju rzepakowego

1 du偶a cebula

2 du偶e z膮bki czosnku

1 艂y偶ka s艂odkiej papryki mielonej

Ostra papryka mielona wed艂ug uznania 

2 ziemniaki 

2 ma艂e li艣cie laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

2 marchewki 艣redniej wielko艣ci 

2 艣rednie czerwone papryki

1 puszka pomidor贸w krojonych 

3 czubate 艂y偶eczki koncentratu pomidorowego (mo偶na pomin膮膰)

S贸l i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Ziemniaki obra膰, umy膰 i pokroi膰 w kostk臋.

Cebul臋 obieramy i kroimy w kostk臋.

Czosnek obra膰, drobno posieka膰 lub przecisn膮膰 przez prask臋.

Marchewk臋 obra膰 i pokroi膰 w plastry lub p贸艂 plastry.

Na du偶ej patelni rozgrza膰 2 艂y偶ki oleju rzepakowego.

Wrzuci膰 cebul臋 i czosnek, przemiesza膰 i sma偶y膰 przez chwil臋 do czasu a偶 cebula si臋 zeszkli. 

Nast臋pnie doda膰 marchewk臋 i chwil臋 sma偶ymy.

Do garnka wla膰 bulion doda膰 pomidory w puszcze, ziele angielskie i li艣cie laurowe, zamiesza膰. Przykry膰 garnek pokrywk膮  i gotowa膰 na 艣rednim ogniu.

Papryk臋 umy膰, pozbawi膰 gniazd nasiennych, a nast臋pnie pokroi膰 w du偶膮 kostk臋.

Doda膰 do zupy i gotowa膰 kilka minut.

Na koniec dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne kilka minut.

Gdy warzywa b臋d膮 mi臋kkie, do zupy dodajemy 3 czubate 艂y偶eczki koncentratu pomidorowego, wszystko wymiesza膰 i gotowa膰 jeszcze przez kolejne kilka minut.

Je艣li jest potrzeba zup臋 doprawiamy.

Wyjmujemy ziele i li艣膰 laurowy,miksujemy na g艂adk膮 mas臋.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Ja poda艂am tak膮 zupk臋 z w臋dzonym serem twarogowym, pestkami dyni, grzankami z chleba razowego i 艣wie偶ymi pomidorami koktajlowymi.

Smacznego.


Je艣li zupa jest za g臋sta,dolewamy bulionu.

Wszystko zale偶y od tego jak膮 konsystencj臋 chcemy uzyska膰.


Przepisy na serek w臋dzony typu w艂oskiego ⬇️⬇️⬇️

https://kasiapichci.blogspot.com/2023/02/wedzony-serek-typu-woskiego.html?m=1

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz