Dzie艅 dobry wszystkim w ten niedzielny poranek 馃槝馃槝馃槝馃槝.
Jak si臋 spa艂o?
Wczoraj na obiadek by艂a groch贸wka z kocio艂ka 馃グ wysz艂a naprawd臋 pyszna馃構馃構馃構馃構馃構.
Kto ch臋tny zapraszam po przepis 馃槈
呕ycz臋 mi艂ego dnia du偶o ☀️ i pysznych obiadk贸w 馃グ
Sk艂adniki:
300-350g 艂uskanego grochu
800 g w臋dzonych 偶eberek
500 g ziemniak贸w
200 g kie艂basy 艣l膮skiej lub innej
300 g w臋dzonego boczku
3 marchewki
1 pietruszka
2,5 艂y偶ki majeranku
3 li艣cie laurowe
4 kulki ziela angielskie
5-7 kulek czarnego pieprzu
1 kostka warzywna (najlepiej domowa)
Przygotowanie:
Groch moczymy przez kilka godzin(najlepiej ca艂膮 noc).
Do kocio艂ka wlewamy wod臋 (tak do po艂owy jego wysoko艣ci) i umieszczamy go nad paleniskiem. Dodajemy pokrojone 偶eberka, li艣cie laurowe, ziele angielskie,kulki pieprzu i kostk臋 roso艂ow膮 (mo偶na pomin膮膰 i u偶y膰 tylko soli).
Zamykamy garnek i zostawiamy na oko艂o 30-50 minut a偶 偶eberka b臋d膮 mi臋kkie.
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostk臋. Dodajemy do naszego wywaru z 偶eberek.
呕eberka mo偶na w tym momencie wyj膮膰 ostudzi膰 i obra膰 lub zostawi膰 w garnku i poda膰 p贸藕niej w ca艂o艣ci (u mnie opcja nr.2).
Cebul臋 siekamy, sma偶ymy na osobnej patelni razem z pokrojonym boczkiem i kie艂bas膮.
Przek艂adamy do garnka (teraz te偶 dodajemy obrane mi臋so z 偶eberek, je艣li wybrali艣cie opcj臋 nr.1).
Mieszamy ca艂o艣膰, wsypujemy nasz groch, dodajemy majeranek.
Teraz nale偶y nasz膮 groch贸wk臋 naprawd臋 cz臋sto miesza膰, aby nie przywar艂a do dna.
Opcjonalnie w trakcie gotowania dolewamy wod臋(u mnie nie by艂o to konieczne), aby groch贸wka nie by艂a za g臋sta.
Gotujemy wszystko do mi臋kko艣ci, pr贸bujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Smacznego.
W oryginalnym przepisie grochu by艂o 500g.
Mnie si臋 wydawa艂o 偶e to za du偶o na pojemno艣膰 mojego kocio艂ka.
Dobrze zrobi艂am daj膮c mniej, groch贸wka wysz艂a super.
U偶y艂am garnka o pojemno艣ci 5l.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz