pi膮tek, 3 lutego 2023

Groch贸wka z kocio艂ka


 Dzie艅 dobry wszystkim w ten niedzielny poranek 馃槝馃槝馃槝馃槝.

Jak si臋 spa艂o?

Wczoraj na obiadek by艂a groch贸wka z kocio艂ka 馃グ wysz艂a naprawd臋 pyszna馃構馃構馃構馃構馃構.

Kto ch臋tny zapraszam po przepis 馃槈

呕ycz臋 mi艂ego dnia du偶o ☀️ i pysznych obiadk贸w 馃グ


Sk艂adniki:

300-350g 艂uskanego grochu

800 g w臋dzonych 偶eberek

500 g ziemniak贸w 

200 g kie艂basy 艣l膮skiej lub innej 

300 g w臋dzonego boczku 

3 marchewki

1 pietruszka

2,5 艂y偶ki majeranku 

3 li艣cie laurowe

4 kulki ziela angielskie

5-7 kulek czarnego pieprzu

1 kostka warzywna (najlepiej domowa)


Przygotowanie:

Groch moczymy przez kilka godzin(najlepiej ca艂膮 noc).

Do kocio艂ka wlewamy wod臋 (tak do po艂owy jego wysoko艣ci) i umieszczamy go nad paleniskiem. Dodajemy pokrojone 偶eberka, li艣cie laurowe, ziele angielskie,kulki pieprzu i kostk臋 roso艂ow膮 (mo偶na pomin膮膰 i u偶y膰 tylko soli).

Zamykamy garnek i zostawiamy na oko艂o 30-50 minut a偶 偶eberka b臋d膮 mi臋kkie.

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostk臋. Dodajemy do naszego wywaru z 偶eberek.

呕eberka mo偶na w tym momencie wyj膮膰 ostudzi膰 i obra膰 lub zostawi膰 w garnku i poda膰 p贸藕niej w ca艂o艣ci (u mnie opcja nr.2).


Cebul臋 siekamy, sma偶ymy na osobnej patelni razem z pokrojonym boczkiem i kie艂bas膮.

Przek艂adamy do garnka (teraz te偶 dodajemy obrane mi臋so z 偶eberek, je艣li wybrali艣cie opcj臋 nr.1).

Mieszamy ca艂o艣膰, wsypujemy nasz groch, dodajemy majeranek.

Teraz nale偶y nasz膮 groch贸wk臋 naprawd臋 cz臋sto miesza膰, aby nie przywar艂a do dna.

Opcjonalnie w trakcie gotowania dolewamy wod臋(u mnie nie by艂o to konieczne), aby groch贸wka nie by艂a za g臋sta.

Gotujemy wszystko do mi臋kko艣ci, pr贸bujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Smacznego.


W oryginalnym przepisie grochu by艂o 500g.

Mnie si臋 wydawa艂o 偶e to za du偶o na pojemno艣膰 mojego kocio艂ka.

Dobrze zrobi艂am daj膮c mniej, groch贸wka wysz艂a super.

U偶y艂am garnka o pojemno艣ci 5l.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz