niedziela, 16 kwietnia 2023

Smażona botwinka


Smażona botwinka z jajkiem sadzonym i makaronem.

Niby dziwne połączenie a danie naprawdę smaczne.

Czasami proste składniki potrafią zaskoczyć.

Dla mnie danie na 5+ .

Polecam.


Składniki:

Pęczek botwinki bez buraków

Średniej wielkości cebula

1-2 ząbki czosnku

Sól, pieprz, kurkuma do smaku

(można użyć swoich ulubionych przypraw)

Masło 


Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło.

Następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wszystko chwilę smażymy.

Liście botwinki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Dodajemy do cebuli, doprawiamy według uznania i smażymy.

Gdy warzywa są już miękkie,za pomocą łyżki przesuwamy je na bok patelni.

Na patelnię wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem.

Smażymy pod przykryciem do momentu aż jajka się zetną.

Podajemy z ulubionymi dodatkami

(makaron ryżowy z czarnym sezamem).

Smacznego.


Ja się zakochałam w tym smaku, może i wam będzie smakować 😉.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz