Smażona botwinka z jajkiem sadzonym i makaronem.
Niby dziwne połączenie a danie naprawdę smaczne.
Czasami proste składniki potrafią zaskoczyć.
Dla mnie danie na 5+ .
Polecam.
Składniki:
Pęczek botwinki bez buraków
Średniej wielkości cebula
1-2 ząbki czosnku
Sól, pieprz, kurkuma do smaku
(można użyć swoich ulubionych przypraw)
Masło
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło.
Następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Wszystko chwilę smażymy.
Liście botwinki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Dodajemy do cebuli, doprawiamy według uznania i smażymy.
Gdy warzywa są już miękkie,za pomocą łyżki przesuwamy je na bok patelni.
Na patelnię wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy pod przykryciem do momentu aż jajka się zetną.
Podajemy z ulubionymi dodatkami
(makaron ryżowy z czarnym sezamem).
Smacznego.
Ja się zakochałam w tym smaku, może i wam będzie smakować 😉.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz