Wątróbka drobiowa z piekarnika.
Składniki:
Około 600g wątróbki drobiowe
2 średniej wielkości cebule
1 duże jabłko
Przyprawy do smaku (sól, pieprz, majeranek)
2 ząbki czosnku
Zielona pietruszka według uznania
Około 20g masła
Przygotowanie:
Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy.
Wątróbkę oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki.
Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, pietruszkę i dokładnie mieszamy.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Jabłko myjemy, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne.
Następnie przecinamy jeszcze raz na pół i kroimy w pół plastry.
Na spód słoika układamy porcję cebuli, następnie jabłka, wątróbki i tak na przemian do wyczerpania składników.
Ostatnią warstwą muszą być jabłka lub cebula.
Na koniec dodajemy porcję masła.
Wszystko przykrywamy folią aluminiową.
Słoiki z wątróbką układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok 30-40 minut.
Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarników nie jest równy.
Podajemy zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami.
U mnie taka wątróbka została podana z ogórkami w curry i pieczonymi ziemniakami.
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
https://kasiapichci.blogspot.com/2019/08/ogorki-w-kurkumie-i-saatka-z-kapusty-to.html?m=1
Smacznego.
Taką wątróbkę z piekarniku można zrobić również w naczyniu żaroodpornym.
Przypraw użyłam 10g soli i po 5g pieprz oraz majeranku.
Oczywiście doprawiamy według siebie 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz