Niedzielny obiad bez wysi艂ku 馃槈馃グ
Udka kurczaka na kapu艣cie z grzybami i ziemniakami 馃槏.
Kto艣 ch臋tny? 馃馃槈馃グ馃槝
Sk艂adniki:
Oko艂o kg 膰wiartek z kurczaka
700g kapusty kiszonej
6 艣redniej wielko艣ci ziemniak贸w
100g grzyb贸w lub pieczarek (grzyby)
Cebula
Ulubione przyprawy do kurczaka i ziemniak贸w
2-3 li艣cie laurowe
5-6 kulek ziela angielskiego
Majeranek
S贸l pieprz do smaku
100-150 ml wody
Przygotowanie:
Cebul臋 obra膰 i pokroi膰 w kostk臋.
Grzyby pokroi膰 i usma偶y膰 na ma艣le razem z cebul膮.
Je艣li mamy mro偶one ( tak jak u mnie )to wcze艣niej trzeba rozmrozi膰 馃槈
Ziemniaki obra膰, umy膰 i pokroi膰 w plastry.
Zagotowa膰 wod臋, wrzuci膰 ziemniaki do osolonej wody i gotowa膰 oko艂o 5minut.
Odcedzi膰.
Do ziemniak贸w doda膰 ulubione przyprawy (kurkuma, papryka czerwona) i 艂y偶k臋 oleju, wymiesza膰.
Kapust臋 posieka膰 i wymiesza膰 z usma偶onymi grzybami, cebul膮,pieprzem, li艣ciem laurowym oraz z zielem angielskim ( mo偶na te偶 u偶y膰 gotowej mieszanki do kapusty).
Kapust臋 wy艂o偶y膰 na blaszk臋 na przemian z ziemniakami (pas kapusty,pas ziemniak贸w,pas kapusty) i tak do wykorzystania sk艂adnik贸w.
Do blaszki z kapust膮 i ziemniakami wla膰 wod臋.
Na kapu艣cie u艂o偶y膰 膰wiartki kurczaka posypane przypraw膮 do kurczaka.
Wszystko dodatkowo posypa艂am jeszcze majerankiem.
Ca艂o艣膰 bez przykrycia wstawi膰 do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na oko艂o 40-60 minut ( grzanie g贸rne i dolne).
Oczywi艣cie kontrolujemy czas pieczenia poniewa偶 piekarnik piekarnikowi nie jest r贸wny.
Smacznego.
Ja swoje udka zawsze marynuje dzie艅 wcze艣niej a gdy daje mi臋so do mro偶enia to przed mro偶eniem dodaj臋 przyprawy.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz