niedziela, 4 grudnia 2022

Kurczak na kapu艣cie


 Niedzielny obiad bez wysi艂ku 馃槈馃グ

Udka kurczaka na kapu艣cie z grzybami i ziemniakami 馃槏.

Kto艣 ch臋tny? 馃馃槈馃グ馃槝


Sk艂adniki:

Oko艂o kg 膰wiartek z kurczaka

700g kapusty kiszonej

6 艣redniej wielko艣ci ziemniak贸w

100g grzyb贸w lub pieczarek (grzyby)

Cebula

Ulubione przyprawy do kurczaka i ziemniak贸w

2-3 li艣cie laurowe

5-6 kulek ziela angielskiego

Majeranek

S贸l pieprz do smaku

100-150 ml wody


 

Przygotowanie:

Cebul臋 obra膰 i pokroi膰 w kostk臋.

Grzyby pokroi膰 i usma偶y膰 na ma艣le razem z cebul膮.

Je艣li mamy mro偶one ( tak jak u mnie )to wcze艣niej trzeba rozmrozi膰 馃槈


Ziemniaki obra膰, umy膰 i pokroi膰 w plastry.

Zagotowa膰 wod臋, wrzuci膰 ziemniaki do osolonej wody i gotowa膰 oko艂o 5minut.

Odcedzi膰.

Do ziemniak贸w doda膰 ulubione przyprawy (kurkuma, papryka czerwona) i 艂y偶k臋 oleju, wymiesza膰.


Kapust臋 posieka膰 i wymiesza膰 z usma偶onymi grzybami, cebul膮,pieprzem, li艣ciem laurowym oraz z zielem angielskim ( mo偶na te偶 u偶y膰 gotowej mieszanki do kapusty).

Kapust臋 wy艂o偶y膰 na blaszk臋 na przemian z ziemniakami (pas kapusty,pas ziemniak贸w,pas kapusty) i tak do wykorzystania sk艂adnik贸w.


Do blaszki z kapust膮 i ziemniakami wla膰 wod臋.

Na kapu艣cie u艂o偶y膰 膰wiartki kurczaka posypane przypraw膮 do kurczaka.

Wszystko dodatkowo posypa艂am jeszcze majerankiem.


Ca艂o艣膰 bez przykrycia wstawi膰 do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na oko艂o 40-60 minut ( grzanie g贸rne i dolne).

Oczywi艣cie kontrolujemy czas pieczenia poniewa偶 piekarnik piekarnikowi nie jest r贸wny.


Smacznego.


Ja swoje udka zawsze marynuje dzie艅 wcze艣niej a gdy daje mi臋so do mro偶enia to przed mro偶eniem dodaj臋 przyprawy.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz