Zakwas buraczany jest dobry nie tylko na zrobienie barszczu ale również do picia. Wzmacnia krew i odporność posiada witaminę C kwas mlekowy kwas foliowy witaminy z grupy B. Do tego żelazo wapń magnez i potas.:-) Więc warto go pić
1 kg buraków
2 litry wody
4-5 ząbków czosnku
Skórka z kromki chleba na zakwasie.
1/2 cebuli przeciętnej na pół
1-2 czubate łyżki soli
Czarny pieprz mielony
2 listki laurowych
10-15 ziaren ziela angielskiego
Buraki obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek i cebulę wkładamy do metalowego garnka (może też być słoik a najlepiej kamionka). Zalewamy wodą dodajemy skórkę z chleba a następnie ziele listki laurowe sól i mieszamy(żaden burak nie powinien pływać na powierzchni ponieważ będzie pleśniał). Przykrywamy garnek ściereczką i odstawiam na 5 dni. Gdy jest zimniej nawet na 10 dni.Gotowy zakwas buraczany zlewamy do słoików lub butelek( świetnie sprawdzają sie butelki po piwie Grolsch )szczelnie zakręcamy słoiki i przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz