Składniki :
2 łyżki oliwy
1 cebula, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
½ łyżeczki mielonego kuminu
½ łyżeczki mielonej kolendry
(u mnie ziarna utarte w moździerzu)
½ łyżeczki imbiru w proszku
½ łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżeczka pasty pomidorowej
500g pomidorów malinowych
1 łyżeczka brązowego cukru
100 g fasolki szparagowej, przeciętej na pół
250g obranego bobu
2 łyżki drobno posiekanej kolendry lub pietruszki zielonej
Papryczka chilli według uznania
(można pominąć)
Sól morska, świeżo zmielony pieprz kolorowy
150g pieczonego kurczaka pokrojonego w kostkę
Przygotowanie :
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę odrobinę soli i smażyć przez 5 minut aż zmięknie, dodać czosnek i smażyć przez minutę. Dosypać kumin, kolendrę, imbir i kurkumę, smażyć przez 30 sekund, następnie dodać pastę pomidorową i smażyć kolejne 30 sekund. Teraz dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę oraz cukier, doprawić solą i pieprzem. Dodać ½ szklanki wody i
zagotować. Teraz czas na fasolkę szparagową, wszystko przykryć pokrywką i gotować przez 15 minut.
Gdy fasola będzie miękka dodać bób kurczaka i gotować przez kolejne 5 minut.
Po tym czasie dodać świeżą kolendrę lub pietruszkę doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba i podawać.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz