▼
poniedziałek, 12 sierpnia 2019
Ogórki w kurkumie i sałatka z kapusty to jedne z moich ulubionych.
Natomiast ogórki w musztardzie świetnie nadają się do rolad.
Polecam
Ogórki w kurkumie:
https://kasiapichci.blogspot.com/2017/06/ogorki-z-kurkuma.html?m=1
Ogórki z chilli:
https://kasiapichci.blogspot.com/2017/06/ogorki-z-chilli.html?m=1
Sałatka z kapusty na zimę:
https://kasiapichci.blogspot.com/2017/06/saatka-z-kapusty-na-zime.html?m=1
Ogórki w musztardzie:
https://kasiapichci.blogspot.com/2017/07/ogorki-w-musztardzie.html?m=1
Ogórki w curry:
https://kasiapichci.blogspot.com/2017/07/ogorki-w-curry.html?m=1
sobota, 10 sierpnia 2019
Kurczak na patyku z boczkiem
Filet z kurczaka na patyku to moja kolejna propozycja na grilla i nie tylko.
Kurczak przygotowany w ten sposób jest soczysty i ma fajną chrupiącą skórę.
Polecam.
Składniki:
2 filety z kurczaka (około 500g)
Opakowanie boczku wędzonego w plastrach
Sól pieprz do smaku
0.5 łyżeczki curry
2 ząbki czosnku
Łyżeczka rozmarynu
Łyżka soku z cytryny opcjonalnie
Papryka ostra według uznania
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
Przygotowania:
Czosnek posiekać.
Filet z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w 2-3 cm paski.
Przekładamy do miski dodajemy resztę składników ( oprócz boczku) mieszamy i odstawiamy na 30minut.
Po tym czasie nabijamy naszego kurczaka na patyk do szaszłyków i owijamy go boczkiem.
Tak przygotowane szaszłyki smażymy na grillu lub patelni po kilka minut z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Najlepiej takie szaszłyki smakują w towarzystwie sałaty z pomidorem i pestkami dyni oraz sosem czosnkowym lub amerykańskim.
SMACZNEGO.
Kurczak przygotowany w ten sposób jest soczysty i ma fajną chrupiącą skórę.
Polecam.
Składniki:
2 filety z kurczaka (około 500g)
Opakowanie boczku wędzonego w plastrach
Sól pieprz do smaku
0.5 łyżeczki curry
2 ząbki czosnku
Łyżeczka rozmarynu
Łyżka soku z cytryny opcjonalnie
Papryka ostra według uznania
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
Przygotowania:
Czosnek posiekać.
Filet z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w 2-3 cm paski.
Przekładamy do miski dodajemy resztę składników ( oprócz boczku) mieszamy i odstawiamy na 30minut.
Po tym czasie nabijamy naszego kurczaka na patyk do szaszłyków i owijamy go boczkiem.
Tak przygotowane szaszłyki smażymy na grillu lub patelni po kilka minut z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Najlepiej takie szaszłyki smakują w towarzystwie sałaty z pomidorem i pestkami dyni oraz sosem czosnkowym lub amerykańskim.
SMACZNEGO.
Naleśniki z serem feta.
Naleśniki z serem feta.
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
2 jajka
2 szklanki maki
Sól
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej.
Jajka ubić z odrobiną soli. Dodać mąkę olej mleko i wodę. Dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki z dwóch stron na złoto brązowy kolor.
Farsz:
Opakowanie sera feta
Koperek według uznania
Średniej wielkości cebula
Pieprz czosnkowy do smaku
Opcjonalnie łyżka lub dwie mleka
Olej do smażenia
Przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem odrobiny soli.
Ser wyjmujemy z opakowania i dodajemy do niego przestudzoną cebulę koperek oraz pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Jeśli farsz jest za suchy dodajemy do niego mleko.
Każdy naleśniki smarujemy porcją farszu zwijamy i gotowe.
SMACZNEGO.
Naleśniki bezglutenowe :
https://kasiapichci.blogspot.com/2019/01/nalesniki-bezglutenowe.html?m=1
Mleko można zastąpić łyżką śmietany.
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
2 jajka
2 szklanki maki
Sól
3 łyżki oleju
Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej.
Jajka ubić z odrobiną soli. Dodać mąkę olej mleko i wodę. Dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki z dwóch stron na złoto brązowy kolor.
Farsz:
Opakowanie sera feta
Koperek według uznania
Średniej wielkości cebula
Pieprz czosnkowy do smaku
Opcjonalnie łyżka lub dwie mleka
Olej do smażenia
Przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem odrobiny soli.
Ser wyjmujemy z opakowania i dodajemy do niego przestudzoną cebulę koperek oraz pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Jeśli farsz jest za suchy dodajemy do niego mleko.
Każdy naleśniki smarujemy porcją farszu zwijamy i gotowe.
SMACZNEGO.
Naleśniki bezglutenowe :
https://kasiapichci.blogspot.com/2019/01/nalesniki-bezglutenowe.html?m=1
Mleko można zastąpić łyżką śmietany.
sobota, 3 sierpnia 2019
Zupa pomidorowo - kokosowa
To jest jedno z tych dań które nie wygląda a smakuje.
Polecam .
Zupa pomidorowo - kokosowa
Składniki:
1 kg miękkich pomidorów
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 puszka mleka kokosowego
Mała papryka chilli
Pietruszka
2 łyżeczki kolendry
Sól pieprz i szczypta cukru do smaku
Przygotowania:
Cebulę czosnek pomidory i paprykę kroimy w kostkę ( może być wszystko byle jak bo zupa i tak zostanie zmiksowana).
Na oleju zeszklić czosnek cebulę i paprykę.
Następnie dodajemy pomidory i dusiny do momentu aż wszystko będzie miękki.
Dodajemy kolendrę.
Teraz wystarczy wszystko zmiksować dodać mleko kokosowe i pozostałe składniki
Podajemy z bagietką czosnkową.
SMACZNEGO.
U mnie zabrakło pietruszki i faktycznie trochę jej tam brakowało.
Można też użyć pomidorów z puszki.