Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
2 jajka
2 szklanki maki
Sól
3 łyżki oleju
Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej.
Jajka ubić z odrobiną soli. Dodać mąkę olej mleko i wodę. Dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki z dwóch stron na złoto brązowy kolor.
Farsz:
Opakowanie sera feta
Koperek według uznania
Średniej wielkości cebula
Pieprz czosnkowy do smaku
Opcjonalnie łyżka lub dwie mleka
Olej do smażenia
Przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem odrobiny soli.
Ser wyjmujemy z opakowania i dodajemy do niego przestudzoną cebulę koperek oraz pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Jeśli farsz jest za suchy dodajemy do niego mleko.
Każdy naleśniki smarujemy porcją farszu zwijamy i gotowe.
SMACZNEGO.
Naleśniki bezglutenowe :
https://kasiapichci.blogspot.com/2019/01/nalesniki-bezglutenowe.html?m=1
Mleko można zastąpić łyżką śmietany.
ale wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Znajomi bardzo chwalą i proszę o przepis. ; )
OdpowiedzUsuńPrzepis umieszczony nad zdjęciami 😉
OdpowiedzUsuń