niedziela, 24 marca 2019

Roladki schabowe

Rolada schabowa z papryką serem i koperkiem. Polecam

Składniki:
4 plastry schabu
4 grubsze plastry sera
Mała papryka czerwona lub pół większej
Koperek według uznania
Sól pieprz czosnkowy do smaku
Duże jajko
Tarta bułka

Przygotowanie:
Mięso rozbijamy jak na kotlety.
Następnie dodajemy przyprawy ser paprykę pokrojoną w kostkę koperek i zawijamy w roladki.
Jajko mieszamy w misce z solą.
Czas na panierowanie jajko i tarta bułka najlepiej 2 razy aby ser nie wypłynął.
Smażymy na głębokim oleju z dwóch stron na złoto brązowy kolor.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np.  ziemniaki z piekarnika i mizeria.
SMACZNEGO

poniedziałek, 11 marca 2019

Mięso mielone inaczej


Ostatnio bardzo często pada pytanie co zrobić z mięsa mielonego.
Ja mam dla was przepis na takie oto gniazda.

Składniki:
500g mięsa z którego będziemy robić nasze gniazda (kurczak)
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka pieprz czosnkowy
2 ząbki czosnku
Sól do smaku
Jajka po jednym na gniazdo

Przygotowanie:
Mięso zmielić dodać resztę składników(oprócz jajek) i dobrze wymieszać.
Foremki na muffiny wysmarować delikatnie olejem.
Tak przygotowane mięso wkładamy do foremek robimy na środku wgłębienie i wbijamy jajko.
Pieczemy w180 stopniach około 20-25 minut.
Jeśli mamy ochotę to 5 minut przed wyjściem z piekarnika można posypać serem.
SMACZNEGO

Pieprzu i czosnku według uznania.

niedziela, 10 marca 2019

Wytrawne gofry na śniadanie

Kto powiedział że gofry muszą być na słodko.
Ja polecam na śniadanie wytrawne gofry z boczkiem.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu czosnkowego
1/2 płaskiej łyżeczki chilli (według uznania).
2 szklanki mleka
4 łyżki oleju
2 łyżki wody

Przygotowanie:

Wymieszać wszystkie suche składniki a następnie dodać resztę. Połączyć na gładką masę za pomocą blendera.
Piec gofry na rumiany kolor w dobrze rozgrzanej gofrownicy (można posmarować ją roztopionym masłem).
Gotowe gofry wystudzić a następnie ułożyć na nich ulubione dodatki.
U mnie to mix sałat pomidor zielona pietruszka i boczek.
Górę doprawić sól pieprz jeśli jest taka potrzeba.
SMACZNEGO

Chilli według uznania a sodę można zamienić na proszek do pieczenia.

środa, 6 marca 2019

Kruche ciasteczka

Ciasteczka cynamonowe.

Składniki:
2 szklanki mąki
150 g masła
Pół szklanki cukru pudru
1 jajko
1-2 łyżeczki cynamonu kto jak lubi
Opcjonalnie łyżeczka wody jeżeli ciasto jest zbyt suche

Przygotowanie:

Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z mąką.
Następnie dodajemy jajko cukier i cynamon.
Wszystko zagniatamy na jednolitą masę.
Wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut do schłodzenia.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy partiami i wycinamy ciasteczka za pomocą kieliszka do szampana.
Ciasteczka można ozdobić za pomocą stempli tak jak u mnie.
Jeśli nie posiadamy a chcemy żeby nasze ciastka nie wyglądały tak zwyczajnie możemy użyć widelca lub tłuczka do mięsa.
Pieczemy w 180 stopniach około 10-15 minut do zrumienienia.
SMACZNEGO




Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia.

poniedziałek, 4 marca 2019

Cebularze

Proste szybkie i tanie.
Zapraszam na pyszne Cebularze.

Składniki:
400 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Opakowanie suchych drożdży
240 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy lub oleju

Farsz:
3 duże cebule lub 5 mniejszych
Oliwia
1 łyżka cukru
1 łyżeczka octu (ja użyłam ryżowego)
Tymianek

Sposób przygotowania:

Do szklanki dajemy łyżkę mąki  łyżeczką cukru drożdże 50ml wody i  odstawiam na około kwadrans.

Do mąki dodajemy sól drożdże resztę wody oraz oliwę zagniatamy przez kilka minut ciasto.
Odstawiamy  na 5-10 minut żeby odpoczęło i ponownie zagniatamy tym razem tak długo aż powstanie gładkie ciasto.

Wkładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę żeby podwoiło swoją objętość.



W tym czasie przygotowujemy farsz.
Obieramy cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na średnim ogniu. Posypujemy solą i pieprzem(u mnie czosnkowy oczywiście 😉). Gdy cebula zmięknie (ale nie zbrązowieje) dodajemy cukier oraz ocet i nadal smażymy. Cały czas jednak pilnujemy żeby się nie przypaliła ma być blada. Na sam koniec dodajemy tymianek około płaska łyżeczka na tą ilość. Mieszamy


Gdy ciasto podwoiło nam swoją objętość przebijam je pięścią chwilę zagniatamy. Robimy długi wałek i dzielimy go na 8-10 części. Z każdej formujemy bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(mi brakło więc zrobiłam to tradycyjnie tłuszcz i mąka).

Dnem szklanki o niedużej średnicy lub kieliszkiem do szampana naciskam bułeczki formując wgłębienie w które nakładamy farsz. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiam do drugiego wyrośnięcia na 10-20 minut.




Etap końcowy bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut. Gdy nabiorą złoto brązowego koloru są gotowe.
SMACZNEGO

Cukru do farszu według uznania (u mnie niepełna łyżka).
Podczas wyrabianie ciasta i formowania bułeczek delikatne podsypujemy mąka