Ciasteczka cynamonowe.
Składniki:
2 szklanki mąki
150 g masła
Pół szklanki cukru pudru
1 jajko
1-2 łyżeczki cynamonu kto jak lubi
Opcjonalnie łyżeczka wody jeżeli ciasto jest zbyt suche
Przygotowanie:
Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z mąką.
Następnie dodajemy jajko cukier i cynamon.
Wszystko zagniatamy na jednolitą masę.
Wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut do schłodzenia.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy partiami i wycinamy ciasteczka za pomocą kieliszka do szampana.
Ciasteczka można ozdobić za pomocą stempli tak jak u mnie.
Jeśli nie posiadamy a chcemy żeby nasze ciastka nie wyglądały tak zwyczajnie możemy użyć widelca lub tłuczka do mięsa.
Pieczemy w 180 stopniach około 10-15 minut do zrumienienia.
SMACZNEGO
Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz