sobota, 5 stycznia 2019

Ptysie z pieczarkami i papryk膮

Hej kochani dzi艣 mam dla was pyszne ptysie馃槏 Nie s膮 to takie tradycyjne ptysie z bit膮 艣mietan膮 a na s艂ono z pieczarkami i papryk膮. Polecam

Sk艂adniki na ciasto parzone:
1 szklanka m膮ki
250 ml wody
90 g margaryny
S贸l jedna ma艂a p艂aska 艂y偶eczka
1/2 艂y偶eczki cukru
4 jajka



Przygotowanie

W rondelku zagotuj wod臋 s贸l cukier i margaryn臋. Zmniejsz ogie艅 i wsyp m膮k臋 ca艂o艣膰 mieszaj dok艂adnie drewnian膮 艂y偶k膮 a偶 do powstania g艂adkiego ciasta. Gdy ciasto zacznie odchodzi膰 od 艣cianek garnka i zrobi si臋 艂adna kulka odstaw do ostygni臋cia. Do zimnego lub letniego ciasta wbijaj jajka pojedynczo . Tak przygotowane ciasto prze艂贸偶 do r臋kawa cukierniczego i na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia formujemy ptysie (u mnie takie mini ptysie na raz). Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez oko艂o 25 minut.
Gdy nabior膮 艂adnego koloru wyjmujemy z piekarnika i odk艂adamy do wystudzenia na oko艂o 2 godziny.


Farsz:
500g pieczarek
Ma艂a cebula
Z膮bek czosnku
Papryka czerwona 艣redniej wielko艣ci
3-4 cm pietruszki zielonej
S贸l pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i osuszamy.
Papryk臋 pieczarki cebul臋 oraz czosnek kroimy w drobn膮 kostk臋.
Na rozgrzany t艂uszcz dodajemy najpierw cebul臋 z czosnkiem a nast臋pnie gdy cebula si臋 zeszkli pieczarki oraz papryk臋. Doprawiamy do smaku i sma偶ymy do momentu a偶 woda odparuje a warzywa b臋d膮 mi臋kkie. 艢ci膮gamy patelni臋 z ognia i gdy farsz lekko przestygnie dodajemy posiekan膮 pietruszk臋.


Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze ptysie. SMACZNEGO

Ja ptysie i farsz przygotowa艂am sobie dzisiaj a jutro wszystko b臋d臋 艂膮czy膰.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzie艅 dobry kochani w ten niedzielny poranek馃槝. Jak tam samopoczucie? Na 艣niadanie Ka艣ka przygotowa艂a pyszne placki z sera twarogowego馃構馃構...