Mizeria jest jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu.
Robię ją do schabowych czy mięs pieczonych w sosie.
Moja mama oraz babcia też ją bardzo często przygotowywały.
Jest w swojej prostocie po prostu pyszna.
Przepis wyniesiony z domu to podstawa czyli:
Ogórki śmietana sól pieprz ewentualnie koperek.
Czasami też robiło się na kwaśno ale bez śmietany.
Jednak rozmawiając ostatnio z koleżanką totalnie mnie zaskoczyła.
No nie dawało mi to spokoju i musiałam zrobić jej sposobem.
O dziwo bardzo mi smakowała.
Nigdy nie robiłam na kwaśno w ten sposób ale to się chyba zmieni :-)
Składniki:
Ogórki dowolna ilość
Śmietana np.18%
Do smaku
Sól pieprz ocet cukier
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w cienkie plastry
(ja najczęściej używam do tego maszynki do krojenia).
Pokrojone ogórki przekładamy do miski dodajemy śmietanę sól pieprz oraz cukier i ocet do smaku.
Wszystko razem mieszamy do połączenia składników.
Podajemy w towarzystwie mięs pieczonych np. schabowy oraz młode ziemniaki z koperkiem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz