Składniki:
Golonka wieprzowa 3szt. waga około 1 kg
Kapusta kiszona 0.5 kg
Kilka ziemniaków
Liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
Sól pieprz papryka
Tymianek
Masło lub olej
Szklanka wody
Przygotowanie:
Golonka umyć i osuszyć .
Do miseczki dodajemy sól pieprz paprykę i mieszamy. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy golonka i odstawiamy na chwilę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i z każdej strony obsmażyć nasze mięsko.
Do szybkowaru na spód dodajemy kapustę kiszoną liść laurowy ziele angielskie tymianek oraz wodę. Wszystko razem wymieszać i położyć na kapuście obrane ziemniaki( można tą czynność pominąć ).
Na górę układamy golonka . Zamykamy szybkowar i stawiamy na największej mocy palnika. Jeśli zawór wskoczy na górę zmniejszamy moc palnika na najmniejszy i gotujemy około 45 minut. Następnie szybkowar ściągamy z pieca i wyłączamy palnik. Za pomocą zaworu wypuszczamy ciśnienie otwieramy garnek i wyciągamy na talerz. SMACZNEGO
Ja dla pewność po ściągnięciu garnka z palnika zostawiłam go aby ciśnienie zeszło samo.Dopiero po 15minutach wyłożyłam na talerz kapustę ziemniaki oraz golonko.
Paprykę można użyć według upodobań słodka ostra lub tak jak u mnie wędzona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz