Ostatnio moim ulubionym naczyniem stał się szybkowar.
Gotowanie w nim jest lekkie i przyjemne.
Oszczedzam czas i pieniądze ponieważ dużo mniej gazu zużywam na przygotowywanie różnych potraw.
Poza tym moim zdaniem potrawy przygotowane w tym garnku są dużo smaczniejsze niż przygotowane tradycyjnie.
Dziś moja ulubiona kukurydza .
Nareszcie pojawiła się na straganach :-)
Składniki:
2 kolby kukurydzy
Sól
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Kukurydzę na początek obieramy z liści i czyścimy.
Następnie wkładamy do garnka zalewamy wodą.
Wody musi być tyle aby kukurydza oderwała się od dna garnka na wysokość
2-4 cm.
Dodajemy sól cukier i zamykamy szybkowar.
Od momentu gdy zawór podniesie sie do góry gotujemy 7-10 minut.
Wypuścić ciśnienie otwieramy garnek wyciągamy kukurydzę.
Podajemy z solą najlepiej w towarzystwie masła.
SMACZNEGO
Ja teraz szaleję z przepisami, bo kupiłam wymarzony szybkowar z philipiaka. Na pewno wypróbuje twój przepis, proste, wgląda apetycznie, jeszcze widziałam kukurydzę na ryneczku.
OdpowiedzUsuń