poniedziałek, 15 maja 2017

Placki ziemniaczane

Na placki ziemniaczane mam sprawdzony przepis mojej babci Any :-).
Ale postanowiłam wypróbować inny przepis tak bardzo chwalony przez Polaków. 
Wyszło smacznie.

Składniki:
Kg ziemniaków
2 małe cebule
2 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
Sól pieprz
Olej

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą.
Wylewamy starte ziemniaki na sito i odciskamy.


Do masy dodajemy jajko
mąkę przeciśnięty przez praskę czosnek śmietanę oraz skrobię pozostałą po soku z ziemniaków. 
Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem mieszamy .
Smażymy na złoty kolor z obu stron. 


SMACZNEGO.

Przepis Magda Gessler



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...