poniedziałek, 8 maja 2017

Żurek zapiekany

Danie które robimy bardzo często w naszych domach podane trochę inaczej.
Zamiast gotować żur może zapiec go w piekarniku. Polecam smakuje tak samo ale moimi zdaniem to ciekawsza forma podania.

Składniki:
2 średnie ziemniaki
1/2 marchewki
1 średnia mała cebula
2 ząbki czosnku
2 białe kiełbasy surowe
1/2 opakowania barszczu białego lub żurku
200-250 ml wody
Majeranek
Jajka

Przygotowanie:
Kiełbasę obieramy z jelit i rozdrabniamy.Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki oraz marchewkę myjemy obieramy i kroimy w talarki. Cebulę kroimy w piórka.

Na spód układamy ziemniaki na to marchew cebulę czosnek i białą kiełbasę wszystko przykrywamy ponownie ziemniakami marchewką cebulą oraz czosnkiem.
Do miski dodajemy wodę pół opakowania zupy w proszku i mieszamy. Zalewamy foremkę przygotowaną mieszanką tak żeby była na równi z ziemniakami może ciut wiecej. Posypujemy majerankiem dość obficie.

 Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180st. Pieczemy 40-50 minut po czym ściągamy folię i zapiekany jeszcze 10 minut.  Zapiekankę kroimy na mniejsze porcje podajemy na talerzu głębokim  z gotowanym jajkiem i koniecznie do tego rzeżucha. SMACZNEGO.

Kiełbasy oczywiście może być więcej jak kto lubi. W ten sam sposób można też zrobić barszcz biały :-). Danie pachnące ziołami 4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...