piątek, 26 maja 2017

Paluszki rybne w panierce z kaszy kuskus

Piątek dziś mamy wiec rybę zajadamy :-) hihi 
Jakiś czas temu robiłam takie oto danie.
Paluszki rybne w panierce z kuskusu. Powiem wam ze wyszło dość ciekawie.
Sam kuskus przygotowany w ten sposób jest bomba.

Składniki:
1/2 filiżanki kuskusu
1/2 filiżanki wrzącego bulionu
10 g masła
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
300 g filetu z ryby (u mnie morszczuk)
Mąka jajko olej roślinny

Przygotowanie:
Kuskus przełożyć do  miski zalać gorącym bulionem przykryć i odczekać 10 minut. Dodać masło i wymieszać widelcem. Następnie doprawiamy natkę skórką i sokiem z cytryny dodajemy sól oraz pieprz wymieszać.
Rybę kroimy na mniejsze kawałki obtaczamy w mące następnie w jajku a na końcu w mieszance z kuskusu. Rozgrzewamy olej i na średnim ogniu  smażymy paluszki na lekko złoty kolor. SMACZNEGO.

Podajemy z surówką lub ulubioną sałatką w towarzystwie frytek lub ziemniaków
Pamiętajmy o tym aby za bardzo nie przypalić panierki ponieważ staje się twarda :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...