środa, 3 maja 2017

Pieczeń jajeczna z dodatkami


Bardzo prosta i pyszna pieczeń jajeczna z szynką.
To idealne danie na śniadanie lub kolację. Świetnie też się sprawdzi na różnego typu imprezach. Polecam


Składniki:
5 jajek na twardo
2 jajka surowe
3-4 łyżeczki startej mozzarelli
3-4 łyżeczki bułki tartej
Pietruszka zielona według uznania
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Do środka

2 jajka na twardo
2 duże plasterki szynki
masło i bułka do foremki


Przygotowanie :

Jajka ugotować obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Połączyć z mozzarellą surowymi jajkami bułką tartą oraz posiekaną pietruszką.
Doprawić solą pieprzem sporą ilością gałki muszkatołowej.
Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Następnie nakładamy połowę masy i do środka włożyć dodatkowe jajka ugotowane na twardo owinięte w plasterki szynki.
Przykryć resztę masą jajeczną.
Foremkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w kąpieli wodnej w 200 stopniach przez około 1.5 godziny. Lekko przestudzić i wyjąć z foremki. Górę można udekorować majonezem i dodatkami np. pieprz lub pietruszką zieloną albo tym i tym oraz ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w ćwiartki. SMACZNEGO

U mnie foremka keksówka o wymiarze 8na12cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz