czwartek, 20 lutego 2020

Cebularze ze śmietaną i serem.

Kiedyś podawałam już przepis na pyszne i pachnące cebularze.
Tym razem wersja na bogato😉 ze śmietaną i serem.


Ciasto:
400 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 jajko
ok. 3/4 szkl. mleka
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego
2 małe łyżeczki cukru

Farsz:
4 duże cebule
2 - 3 łyżki oleju rzepakowego
2  łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 - 3 łyżki startego żółtego sera
Sól pieprz
Szczypta cukru, gałka muszkatołowa do smaku

Dodatkowo:
2 - 3 łyżeczki maku
2 łyżki mleka

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski.
Drożdże umieścić w kubku z 1 łyżką mąki, cukrem i połową ciepłego mleka, odstawić do podwojenia objętości.
Zaczyn wlać do mąki dodać też olej, resztę mleka roztrzepane jajko i sól. Wszystko wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto.
Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do  miski.
Przykryć ściereczką  i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.


Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule i od razu dodać odrobinę cukru oraz ok. 3/4 łyżeczki soli. Smażyć na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Następnie wlać   wodę około 4-5 łyżek i dusić pod przykryciem aż cebula zmięknie. Doprawić do smaku świeżo startą gałką muszkatołową pieprzem i wymieszać ze śmietaną.
Jeśli będzie za dużo płynu to trzeba go nieco odparować.
Gotowy farsz odkładamy do przestudzenia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 mniej więcej równych kawałków. Uformować kulki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć dłonią. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na kolejne 30 minut.
Denkiem szklanki lub kieliszka w każdej bułce zrobiłam spore wgłębienie, w które nałożymy porcję farszu.
 Na koniec posypać wszystko odrobiną startego dość drobno sera. Brzegi bułek posmarować pędzelkiem maczanym w mleku i całość posypać makiem.
Piec  20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.


SMACZNEGO.

środa, 19 lutego 2020

Biała kiełbasą z porem i jabłkiem

Biała kiełbasa z porem i jabłkiem.
Pyszny i sprawdzony przepis nie tylko na śniadanie.
U nas często serwowana na obiad z ulubionym pieczywem.
Polecam

Składniki:
500g kiełbasy białej surowej
1-2 pory
2-3 łyżki oliwy
1 jabłko pokrojone w ósemki
1 szklanka wina białego
50ml wody
Sól pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kiełbasę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 30minut.
Pory kroimy na 3-4 cm kawałki i na pół.
Na patelni rozgrzać oliwę dodać pory płaską stroną do dołu.
Smażymy 2-3 minuty dolewamy 50ml wody i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian jabłka i pory.




Na wierzchu układamy kiełbasę.
Wszystko zalewamy wiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
Pieczemy 20 minut.
Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy  kiełbasę przez kolejne 15-20minut podlegające co jakiś czas naszą kiełbasą sosem z naczynia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO.

Dodatkowo na wierzchu można ułożyć kilka gałązek rozmarynu.

sobota, 15 lutego 2020

Kurczak w sosie sojowym.

Kurczak w sosie sojowym z dodatkiem czosnku imbiru pieprzu i sosu rybnego.
Polecam

Składniki:
Kurczak o wadze około 1.6kg
około 50ml sosu sojowego
2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę
Łyżeczka imbiru
Pieprz cayenne według uznania
Łyżka sosu rybnego
Po łyżeczce słonecznika pestek dyni orzechów nerkowca i płatków migdałowych.

Przygotowanie:
Z kurczaka odcinamy skrzydełka piersi a udka dodatkowo jeszcze dzielimy na pół.
Korpus który zostanie można użyć do zupy.
Przekładamy do miski dodajemy resztę składników(oprócz ziaren).
Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na całą noc.
Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z lodówki mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Posypujemy posiekaną wcześniej mieszanką ziaren orzechów i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180stopni. Pieczemy na ładny brązowy kolor około 40-50minut.
Ja 10minut przed końcem pieczenia włączyłam termoobieg.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Świetnie pasuje do tego sałatka z ziemniaków i pietruszki.
https://www.facebook.com/1584074175245572/posts/2529943883991925/
SMACZNEGO