Kolejna propozycja na kanapki to pieczeń z jajkiem. Pamiętam jak moja mama przygotowałam takie mielone z jajkiem .
Nie dość że świetnie pasuje na obiad do ziemniaków i mizeri to na zimno do kanapek pychota.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe
5-6 jajek
Papryka czerwona słodka
Majeranek
Czosnek granulowany
Sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo studzimy i obieramy.
Do miski wkładamy mięso mielone przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Połowę tak przygotowanego mięso wkładamy do foremki (spód posypałam sezamem)robimy wgłębienie układamy jajka i przykrywamy drogą częścią mięsa. Wierzch posypujemy pieprzem świeżo mielonym ostrą papryką i majerankiem.
Pieczemy w 180st. ok.45-60 min.
SMACZNEGO
Z tej ilości wyszła mi foremka o rozmiarach 31/10cm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz