W mojej kuchni dziś pachniało świętami😜 A to za sprawą Kaki w korzennym sosie.
Pyszny rozgrzewający deser idealny na jesienny podwieczorek polecam.
Składniki:
Owoc kaki
trochę masła
1-2 łyżki miodu
Sok z połówki cytryny
Szczypta czarnego pieprzu
Szczypta cynamonu
Papryczka chili według uznania
Przygotowanie:
Owoc myjemy i osuszamy.
Kroimy na grubsze plastry.
Następnie na patelni rozpuścić masło i ułożyć pokrojone owoce.
Smażymy z dwóch stron po około 2 minuty aż owoce będą miękkie.
Kaki układamy na talerzu i zabieramy się za sos.
Na patelnię wlać miód i zaraz dodać wyciśnięty sok z cytryny.Wszystko dokładnie wymieszać dodać porządną szczyptę cynamonu pieprzu i papryczkę. Sos powinien być korzenny i wyraźnie kwaskowaty. Gdy sos się zredukuje polewamy nim owoce. SMACZNEGO
Można dodać papryczki ostrej w proszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz