艣roda, 7 lutego 2018

Zupa krem z pora i serka topionego

Zupa krem z pora i serka topionego 馃槏.

Sk艂adniki:
4 pory
0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
Cebula
2 艂y偶ki mas艂a
100 g serka topionego np. Gouda lub 艣mietankowego
S贸l pieprz bia艂y

Przygotowanie:
Pory obieramy z zewn臋trznych li艣ci i kroimy wzd艂u偶. Wszystko dok艂adnie p艂uczemy ze wszelkich zanieczyszcze艅. Nast臋pnie pora  kroimy byle jak (i tak b臋dzie zmiksowany).
Cebul臋 siekamy i dusimy razem z porem na ma艣le przez 10 minut na ma艂ym ogniu od czasu do czasu mieszaj膮c.
Podlewamy podduszone warzywa wywarem zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
Je艣li jest potrzeba pod koniec doprawiamy zup臋 szczypt膮 soli i pieprzem.
Zup臋 miksujemy na g艂adki krem dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
Podajemy w towarzystwie grzanek pietruszki oraz pokrojonego 艣wie偶ego pora. SMACZNEGO



Mo偶na do zupy doda膰 r贸wnie偶 艣wie偶y tymianek oraz kilka kropki cytryny.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz