▼
piątek, 25 maja 2018
Gyros drobiowy
Kochani dziś mam dla was przepis na najlepszy gyros jaki kiedykolwiek jadłam.
Jest bardzo prosty do przygotowania a przyprawy dodane do niego po prostu bajka.
Polecam i zapraszam po więcej fajnych przepisów na moją stronę.
A pełna wersja zdjęć do tego dania w komentarzu.😘
Składniki:
400g jogurtu greckiego
1/2 cytryny
1/2 szklanki oleju
13g soli
3 ząbki czosnku
1 łyżka kminu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka suszonej cebuli
1 kg uda kurczaka bez skóry i kości
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do worka i delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
Następnie do miski dodajemy jogurt i pozostałe składniki.
Wszystko dokładnie mieszamy wkładamy do środka naszego kurczaka jeszcze raz mieszamy i odkładamy na noc do lodówki.
Dużą cebulę obieramy i przecinamy na pół.
Wbijamy w nią patyczki do szaszłyków.
Teraz na patyczki wbijamy mięso jeden kawałek po drugim na przemian i tak do wyczerpania mięsa.
Górę zabezpieczamy drugą połówką cebuli.
Tak przygotowane mięso układamy na blaszce i pieczemy w 180-200 stopniach około 1.5 godziny. Po tym czasie gyros drobiowy kroimy bardzo ostrym nożem na kawałki.
Podajemy z frytkami surówką z kapusty pekińskiej i oczywiście sosem czosnkowym lub tak jak w moim przypadku tzaziki.
Polecam
Ja przyprawy takie jak kmin czy kolendrę miałam w całości wiec rozdrabniamy to wszystko w moździerzu.
Patyczki można wbić np.1 lub 3 u mnie 3 bałam się że mi się to wszystko na jednym przewróci 😜.
W oryginalnym przepisie była łyżka papryki słodkiej ale ja nie miałam i zastąpiłam ją suszoną cebulą.
Ciasto francuskie z serem i kokosem
Czasami tak bywa że nagle najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Warto wtedy mieć w domu ciasto francuskie.
W bardzo szybki sposób można wyczarować różne cuda z tego co akurat mamy.
Dziś ciasteczka z serem i kokosem.
Składniki:
Opakowania sera typu włoskiego
2-3 łyżki kokosu
Cukier według uznania(u mnie 1 łyżka)
2-3 łyżki mleka kokosowego
1 łyżka mleka np.3.2%
Ciasto francuskie
Przygotowanie;
Ser wkładamy do miski dodajemy kokos mleko kokosowe i mieszamy jeśli jest potrzeba dodajemy mleko3.2%.
Farsz do naszych ciastek ma być dość zbity ale nie za bardzo i nie może być płynny(cos na wzór tego na zdjęciu).
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania kroimy na równe części mogą to być kwadraty prostokąty zależy wszystko od nas.
Na jednej z części robimy nacięcia .
Na drugiej układamy porcję nadzienia i dość dokładnie zamykamy (inaczej ciasto otworzy się w trakcie pieczenia).
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Górę ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180stopniach do momentu złoto brązowego koloru około 25minut.
Smacznego
Ciastka wychodzą mało słodkie.
Wiec jeśli lubimy bardzo słodko dodajemy więc cukru.
Farszu spokojnie starczy na 2opakowania ciasta.
Ja zrobiłam z jednego i sporo jeszcze zostało niestety nie dotrwało do zakupu następnego😜
Warto wtedy mieć w domu ciasto francuskie.
W bardzo szybki sposób można wyczarować różne cuda z tego co akurat mamy.
Dziś ciasteczka z serem i kokosem.
Składniki:
Opakowania sera typu włoskiego
2-3 łyżki kokosu
Cukier według uznania(u mnie 1 łyżka)
2-3 łyżki mleka kokosowego
1 łyżka mleka np.3.2%
Ciasto francuskie
Przygotowanie;
Ser wkładamy do miski dodajemy kokos mleko kokosowe i mieszamy jeśli jest potrzeba dodajemy mleko3.2%.
Farsz do naszych ciastek ma być dość zbity ale nie za bardzo i nie może być płynny(cos na wzór tego na zdjęciu).
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania kroimy na równe części mogą to być kwadraty prostokąty zależy wszystko od nas.
Na jednej z części robimy nacięcia .
Na drugiej układamy porcję nadzienia i dość dokładnie zamykamy (inaczej ciasto otworzy się w trakcie pieczenia).
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Górę ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180stopniach do momentu złoto brązowego koloru około 25minut.
Smacznego
Ciastka wychodzą mało słodkie.
Wiec jeśli lubimy bardzo słodko dodajemy więc cukru.
Farszu spokojnie starczy na 2opakowania ciasta.
Ja zrobiłam z jednego i sporo jeszcze zostało niestety nie dotrwało do zakupu następnego😜
wtorek, 22 maja 2018
Pierogi z kaszą gryczaną cebulą i kiełbasą
Moje ukochane pierogi z kaszą 😍
Ciasto:
500g mąki
250g wody
5 łyżek oleju
1 jajko
szczypta soli
500g mąki
250g wody
5 łyżek oleju
1 jajko
szczypta soli
Z skladnikow wyrabiamy ciasto na pierogi wałkujemy i wycinamy kółka .
Farsz:
100gr Kaszy gotujemy na miękko studzimy .
Cebulę 1szt oraz kiełbasę 1szt kroimy w kostkę .
Wszystko razem przesmażyć dodsć do kaszy i doprawić według uznania solą i pieprz . Pierogi gotujemy i podajemy z rozpuszczonym masłem i zieloną pietruszką.
Do farszu czasami dodaję jeszcze czosnek .
piątek, 18 maja 2018
Lekko pikantny kurczaka z mlekiem kokosowym i ryżem
Nie masz pomysłu na obiad?
Ja też nie miałam.
Wiec na szybko powstało coś takiego.
Lekko pikantny kurczaka z mlekiem kokosowym i ryżem.😍😍😍😍
Polecam
Ja też nie miałam.
Wiec na szybko powstało coś takiego.
Lekko pikantny kurczaka z mlekiem kokosowym i ryżem.😍😍😍😍
Polecam
Składniki:
450-500g piersi z kurczaka
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry ziarna
10 ziaren kozieradki
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki kminku rzymskiego
250 ml wywaru warzywnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
3 pomidory malinowe
Pół puszki mleka kokosowego
Tłuszcz do smażenia(u mnie olej kokosowy)
Mąka do zagęszczenia sosu
450-500g piersi z kurczaka
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry ziarna
10 ziaren kozieradki
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki kminku rzymskiego
250 ml wywaru warzywnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
3 pomidory malinowe
Pół puszki mleka kokosowego
Tłuszcz do smażenia(u mnie olej kokosowy)
Mąka do zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kostkę.
W moździerzu rozgniatamy kozieradkę kmin rzymski i kolendrę( nie jest to łatwe no ale warto😜)przekładamy do kurczaka.
Następnie dodajemy resztę przypraw oraz czosnek przeciśnięty przez praskę mieszamy i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Na patelni rozpuścić tłuszcz i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
Teraz czas na naszego kurczaka.
Smażymy chwilę aż mięso się zetnie i nabierze ładnego koloru.
Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy chwilę smażymy i dodajemy pomidory pokrojone w kostkę.
Wszystko zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy 15-20 minut.
Dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy.
W niewielkiej ilości wody mieszamy mąkę i zagotować.
SMACZNEGO
W moździerzu rozgniatamy kozieradkę kmin rzymski i kolendrę( nie jest to łatwe no ale warto😜)przekładamy do kurczaka.
Następnie dodajemy resztę przypraw oraz czosnek przeciśnięty przez praskę mieszamy i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Na patelni rozpuścić tłuszcz i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
Teraz czas na naszego kurczaka.
Smażymy chwilę aż mięso się zetnie i nabierze ładnego koloru.
Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy chwilę smażymy i dodajemy pomidory pokrojone w kostkę.
Wszystko zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy 15-20 minut.
Dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy.
W niewielkiej ilości wody mieszamy mąkę i zagotować.
SMACZNEGO
Podajemy z ryżem.
niedziela, 13 maja 2018
Bułeczki jogurtowe z papryką serem mozarella i szczypiorkiem
Witam kochani😘
Dziś mam dla was pyszne i puszyste bułeczki jogurtowe z papryką serem mozarella i szczypiorkiem.
Ktoś chętny? Zapraszam.
Składniki:
200 g mąki pszennej
1mała łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju rzepakowego
300 g jogurtu naturalnego
Szczypiorek około pół pęczka
1/2 małej papryki czerwonej
80g sera mozzarella
Przygotowanie:
Forme do muffinek wysmarować olejem.
Mąkę przesiać do miski i wymieszaj razem z sodą solą szczypiorkiem i papryką pokrojoną w drobną kostkę.Do osobnej miski wlewamy olej jogurt i wymieszać. Następnie mokre składniki przelewamy do suchych i jeszcze raz dokładnie mieszamy do połączenia się składników ale nie za długo. Tak przygotowane ciasto za pomocą łyżki przekładamy do foremek. Wypełniamy około 3/4 foremki.
Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180˚C. Jeśli bułeczki nabiorą ładnego złoto brązowego koloru są gotowe.
SMACZNEGO
sobota, 12 maja 2018
Pesto z pietruszki
Pyszna i prosta pasta z pietruszki😍😍😍
Składniki:
Pęczek natki pietruszki
4łyżki prażonych ziaren słonecznika
2-4 łyżki oleju rzepakowego zależy jaką chcemy uzyskać konsystencję
Sok z cytryny kto ile lubi
Sól
Pieprz
Ząbek czosnku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i zmiksować na papkę lub tak jak u mnie byle jak 😜.
SMACZNEGO
Świetnie smakuje na grzankach lub grillowanym chlebie.
Składniki:
Pęczek natki pietruszki
4łyżki prażonych ziaren słonecznika
2-4 łyżki oleju rzepakowego zależy jaką chcemy uzyskać konsystencję
Sok z cytryny kto ile lubi
Sól
Pieprz
Ząbek czosnku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i zmiksować na papkę lub tak jak u mnie byle jak 😜.
SMACZNEGO
Świetnie smakuje na grzankach lub grillowanym chlebie.
czwartek, 10 maja 2018
Parówki z jajkiem
Parówkowe love😍
Składniki:
2 parówki
2 małe jajka
Olej lub masło do smażenia
Sól pieprz słodka papryka
Pietruszka zielona
2 parówki
2 małe jajka
Olej lub masło do smażenia
Sól pieprz słodka papryka
Pietruszka zielona
Przygotowanie:
Parówki obieramy z osłonek i przecinamy wzdłuż dzieląc je na pół ale nie przecinamy do końca . Następnie delikatnie wyginamy nasze parówki do środka tworząc coś na wzór serca. Wolne końce spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzać tłuszcz i umieścić nasze serduszka. Następnie rozbijamy i delikatnie wlewamy jajka do środka. Posypujemy solą pieprzem oraz słodką papryką.
Tak przygotowane parówki smażymy kilka minut na małym ogniu pod przykryciem. Gdy białko się zetnie wszystko ściągamy z ognia i przekładamy na talerz. Posypujemy pietruszką . SMACZNEGO
Parówki obieramy z osłonek i przecinamy wzdłuż dzieląc je na pół ale nie przecinamy do końca . Następnie delikatnie wyginamy nasze parówki do środka tworząc coś na wzór serca. Wolne końce spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzać tłuszcz i umieścić nasze serduszka. Następnie rozbijamy i delikatnie wlewamy jajka do środka. Posypujemy solą pieprzem oraz słodką papryką.
Tak przygotowane parówki smażymy kilka minut na małym ogniu pod przykryciem. Gdy białko się zetnie wszystko ściągamy z ognia i przekładamy na talerz. Posypujemy pietruszką . SMACZNEGO
niedziela, 6 maja 2018
Kotlety mielone nadziewane serem z grilla
Mój pomysł na grilla to kotlety mielone nadziewane serem mozzarella. Polecam są pyszne 😜
Składniki:
500g mięsa mielonego
Opakowanie sera mozzarella
Sól
Pieprz czosnkowy
Majeranek
500g mięsa mielonego
Opakowanie sera mozzarella
Sól
Pieprz czosnkowy
Majeranek
Przygotowanie:
Mięso mielone łączymy z przyprawami i odkładamy do lodówki na około 2godziny.
Ser wyjmujemy z opakowania i kroimy na plastry o grubości 0.5cm
Z mięsa formujemy dość cienkie kotlety układamy plaster sera i zamykamy.
Starajmy się tak uformować nasze kotleciki aby nie było żadnych dziur i ser podczas pieczenia nie wypłynął.
Mięso mielone łączymy z przyprawami i odkładamy do lodówki na około 2godziny.
Ser wyjmujemy z opakowania i kroimy na plastry o grubości 0.5cm
Z mięsa formujemy dość cienkie kotlety układamy plaster sera i zamykamy.
Starajmy się tak uformować nasze kotleciki aby nie było żadnych dziur i ser podczas pieczenia nie wypłynął.
Tak przygotowane kotlety układamy na grillu i pieczemy do momentu aż nabiorą ładnego koloru około 7minut z każdej strony.
Czas pieczenia zależy od grubość kotletów tak że trzeba kontrolować.
SMACZNEGO
Podajemy z sałatką lub bagietka z masłem czosnkowym pieczoną na grillu.
Kotlet schabowy z boczkiem
Kotlet schabowy z boczkiem😍 poleca się na grilla.
Składniki:
3kotlety schabowe
Opakowanie boczku wędzonego
Pieprz sól
Łyżka oleju
3kotlety schabowe
Opakowanie boczku wędzonego
Pieprz sól
Łyżka oleju
Przygotowanie:
Kotlety kroimy na plastry o grubości 1cm.
Delikatnie rozbijamy.
Mięso doprawiamy solą pieprzem oraz smarujemy delikatnie olejem.
Na desce układamy plastry boczku po 3plastry na jeden kotlet.
Kotlety kroimy na plastry o grubości 1cm.
Delikatnie rozbijamy.
Mięso doprawiamy solą pieprzem oraz smarujemy delikatnie olejem.
Na desce układamy plastry boczku po 3plastry na jeden kotlet.
Zwijamy w paczuszkę.
Odkładamy do lodówki na minimum godzin
Pieczemy na grillu do momentu aż boczek się wytopi i nabierze ładnego koloru.
SMACZNEGO
Do schabu można dodać czosnek.