Czasami tak bywa że nagle najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Warto wtedy mieć w domu ciasto francuskie.
W bardzo szybki sposób można wyczarować różne cuda z tego co akurat mamy.
Dziś ciasteczka z serem i kokosem.
Składniki:
Opakowania sera typu włoskiego
2-3 łyżki kokosu
Cukier według uznania(u mnie 1 łyżka)
2-3 łyżki mleka kokosowego
1 łyżka mleka np.3.2%
Ciasto francuskie
Przygotowanie;
Ser wkładamy do miski dodajemy kokos mleko kokosowe i mieszamy jeśli jest potrzeba dodajemy mleko3.2%.
Farsz do naszych ciastek ma być dość zbity ale nie za bardzo i nie może być płynny(cos na wzór tego na zdjęciu).
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania kroimy na równe części mogą to być kwadraty prostokąty zależy wszystko od nas.
Na jednej z części robimy nacięcia .
Na drugiej układamy porcję nadzienia i dość dokładnie zamykamy (inaczej ciasto otworzy się w trakcie pieczenia).
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Górę ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180stopniach do momentu złoto brązowego koloru około 25minut.
Smacznego
Ciastka wychodzą mało słodkie.
Wiec jeśli lubimy bardzo słodko dodajemy więc cukru.
Farszu spokojnie starczy na 2opakowania ciasta.
Ja zrobiłam z jednego i sporo jeszcze zostało niestety nie dotrwało do zakupu następnego😜
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz