Karkówka w sosie śmietanowo grzybowym.
Składniki:
4 plastry karkówki
100g grzybów
Szklanka bulionu warzywnego
Sól pieprz
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
Cebula
200 ml śmietany 30%
Łyżka mąki u mnie kukurydziana
Przygotowanie:
Mięso nacieramy z dwóch stron solą i pieprzem.
W garnku rozgrzewamy oliwę z łyżką masła i obsmażamy karkówkę na złoto brązowego kolor.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę posiekany czosnek i grzyby.
Smażymy przez parę minut dodajemy rozmaryn paprykę i zalewamy wszystko bulionem.
Dusimy do miękkości pod przykryciem.
Śmietanę łączymy z mąką i mieszamy aby nie powstały grudki i wlewamy do reszty.
Zagotować.
Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie puree ziemniaczano selerowe i sałatka szwedzka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz