Witam i zapraszam na domową wędlinę.
Kurczak z żołądkami w smaku przypomina dobrze zrobiony salceson włoski.
Składniki i sposób wykonania:
1 kg wytrybowanych udek
0,5 kg żołądków
Udka i żołądki zapeklować w osobnych naczyniach
mieszanką peklosoli i soli niejodowanej 18 g / kg ( dałam 10g soli niejodowanej i 8 g peklo)
Odstawić do lodówki na dwie doby.
Dwa razy pomieszać.
Po peklowaniu żołądki przepłukać, zalać wrzątkiem, dodać 2 liście laurowe, ugotować do miękkości.
Ostudzić i pokroić.
Wywar zachować.
Skórki z udek i gorsze cząstki mięsa zmielić na drobnych oczkach ( razem 30-40 dag) , resztę mięsa pokroić w kostkę 3x3 Wszystkie mięska włożyć do miski, dodać: 2g pieprzu świeżo zmielonego
2-3 posiekane ząbki czosnku,
2g zmielonego kminku (1 łyżeczka - zmieliłam w młynku do kawy).
150 ml zimnego wywaru wymieszać z 30 g mąki ziemniaczanej, ( 4 pełne łyżeczki ) wlać do mięsa.
Wyrobić do kleistości - 5-7 min robotem z hakami u mnie ręcznie około 15minut.
Wyrobione do kleistości jest wtedy,
gdy kulka mięsa trzyma się ręki co najmniej 6 sekund.
Tak przygotowane mięso wkładamy do szynkowara zamykamy i parzyć w temperaturze 75 - 80 stopni do uzyskania w środku 72 stopni.
SMACZNEGO
Przepis : Wyroby z szynkowara i praski.
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz