Kolejna propozycja na pyszną surówkę z kapusty kiszonej.
Tym razem z chilli.
Polecam
300g kapusty kiszonej
1 mała cebuli
1/2 jabłka
Świeżo zmielony pieprz kolorowy do smaku
2-3 łyżki dobrego oleju roślinnego (rzepakowy)
Papryczka chili według uznania(1/2sztuki)
3 cm pietruszki zielonej
PRZYGOTOWANIE
Kapustę kiszoną odcedzić z zalewy i posiekać. Włożyć do miski dodać drobno posiekaną cebulę pietruszkę obrane i drobno pokrojone jabłko świeżo zmielony pieprz oliwę. Wymieszać.
Papryczkę chili oczyścić z nasion miąższ pokroić w drobną kosteczkę i dodać do surówki. Wszystko dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO
Do surówki można też dodać startą na tarce marchewkę i jeśli ktoś lubi kilka listków świeżej mięty.
Jabłko i cebulę też można zetrzeć na tarce.
Tak przygotowana surówka idealnie pasuje do krupnioka (kaszanka) z cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz