czwartek, 17 października 2019

Omlet z grzankami i pomidorem

Gdy byłam mała moja ukochana babcia Anna przygotowywała mi na śniadanie jajecznicę z bułką .
Co to był za smak.
Do dziś bardzo miło wspominam tamten czas i śniadania.
Idąc tymi smakami u mnie dzisiaj bardzo podobne śniadanie tylko w formie omletu z dodatkami.
Polecam

Składniki:
5 dużych jajek
1 mała bułka np. kajzerka
Cebula
Mały lub pół dużego pomidora malinowego
Kilka plastrów papryki
Sól pieprz do smaku
Zielona pietruszka


Przygotowanie:
Bułkę kroimy w plastry a następnie w kostkę.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i dodajemy bułkę.
Smażymy chwilę aż bułka zrobi się lekko chrupiąca.
Ściągamy z ognia i odkładamy na ręcznik papierowy.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do momentu aż się zeszkli.
Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i jeszcze chwilę smażymy.
Do miski wbijamy jajka dodajemy sól i mieszamy.
Teraz czas na dodanie pomidora pokrojonego w plastry.
Znowu chwilę smażymy i dodajemy grzanki oraz wlewamy nasze jajka.
Posypujemy wszystko grubo mielonym pieprzem.
Smażymy na małym ogniu około 10-12minut pod przykryciem.
Gdy jajka się ładnie zetną ściągamy z ognia.
Oczywiście co jakiś czas sprawdzamy czy nasz omlet nie pali się od spodu.
Przekładamy na talerz posypujemy pietruszką lub szczypiorkiem i gotowe.
SMACZNEGO.



Do środka można dodać również boczek salami lub jakąś szynkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz